França

Macron mira de pal·liar el malestar amb mesures socials i menys taxes

El govern rebaixarà l’impost de la renda als treballadors, fet que costarà 5.000 milions i es finançarà amb la supressió d’exempcions fiscals a empreses

Macron mira de pal·liar el malestar amb mesures socials i menys taxesEFE

Creat:

Actualitzat:

Poc més d’un mes després del gran debat nacional per buscar respostes a França a la crisi dels Armilles Grogues, el president, Emmanuel Macron, va prometre ahir rebaixar els impostos i apujar les pensions en una compareixença en què va entonar el mea culpa, tot i que va descartar un canvi de rumb. “Vull una rebaixa significativa de l’impost sobre la renda per als que treballen”, va dir sobre una proposta el cost de la qual va avaluar en 5.000 milions d’euros i que vol finançar amb la supressió de certs nínxols fiscals per a les empreses, una reducció de la despesa pública i “treballant més”.

Macron ho va anunciar en una conferència de premsa, la primera d’aquest estil que celebra a l’Elisi des de la seva arribada el maig del 2017, en la qual va oferir durant dues hores i mitja la seva recepta contra el malestar social. El president tenia previst revelar el seu full de ruta el 15 d’abril en una declaració solemne televisada, però l’incendi a Notre-Dame va trastocar uns plans també afectats per la filtració als mitjans del contingut d’aquest discurs.

Ahir, a la sala de festes recentment renovada de l’Elisi i assegut darrere una taula enfront de més de 300 periodistes, va prendre la paraula per confirmar el gros de les propostes avançades i intentar que aquest nou rumb aplaqui la major i més violenta crisi del seu mandat. El president va lamentar haver fet l’efecte de ser dur i “a vegades injust”, i va recalcar que del moviment contestatari dels Armilles Grogues, iniciat a mitjan novembre amb manifestacions setmanals, emana la “profunda sensació d’injustícia fiscal, social i territorial” de part dels ciutadans.

Macron va admetre la necessitat d’accelerar el seu pla de reformes, però va rebutjar que el fet fins ara hagi estat en va. Els canvis “no han estat prou radicals ni ràpids, però crec profundament que han estat justos”, va dir. Així, al costat de la rebaixa d’impostos, va decidir que des del gener del 2020 les pensions de menys de 2.000 euros es vincularan a la inflació i això es generalitzarà al conjunt a partir del 2021.

Macron va advocar per una reforma constitucional que permeti una descentralització “diferenciada” i per facilitar la participació de la ciutadania en la vida democràtica. També va prometre que d’aquí a la fi del quinquenni, el 2022, no es tancaran més escoles ni hospitals sense l’acord dels alcaldes corresponents, la qual cosa no implica que hi hagi una “reorganització”, i va confirmar la seva intenció de suprimir l’ENA, viver de les elits franceses, per repensar la formació dels alts funcionaris.

peticions desateses

Però en el seu discurs no va cedir a algunes de les principals reivindicacions dels Armilles Grogues, com la reinstauració de l’impost sobre la fortuna, que afecta els més rics del país, o la posada en marxa d’un referèndum d’iniciativa ciutadana. A canvi, va proposar baixar a un milió el nombre de suports ciutadans necessaris per impulsar el ja existent referèndum d’iniciativa compartida, que també exigeix el suport d’un nombre de diputats.

El govern es reunirà dilluns vinent per tal de preparar l’aplicació de les seves mesures, la presentació de les quals va servir també d’inici oficiós de la campanya per a les europees del maig. Un sondeig del diari Les Echos col·loca el seu partit per darrere de la ultradretana Agrupació Nacional.

tracking