Espanya

ERC i el PDeCAT eleven la pressió al govern amb els pressupostos

Els dos partits presentaran una esmena a la totalitat dels comptes si l’executiu de Sánchez no crea una taula de diàleg per tractar el dret a l’autodeterminació

ERC i el PDeCAT eleven la pressió al govern amb els pressupostosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC i el PDeCAT estan decidits a presentar aquesta setmana una esmena a la totalitat als pressupostos generals de l’Estat si el govern de Pedro Sánchez no s’obre a crear una taula de diàleg sobre Catalunya, que permeti, entre altres qüestions, parlar del dret a l’autodeterminació.

Els dos partits independentistes van llançar ahir un ultimàtum a Sánchez, abans que el ple del Congrés debati, el 12 i 13 de febrer, les esmenes a la totalitat que es registrin contra els comptes públics per a aquest any. Volen, així, desbloquejar la taula de diàleg entre partits que des de fa setmanes estudien crear el govern i la Generalitat, sense que de moment s’hagin posat d’acord sobre qui ha d’integrar-la –l’executiu català vol presència de “mediadors”– i quines qüestions hauria d’abordar.

La formació més taxativa va ser ERC, que va anunciar que avui mateix presentarà una esmena a la totalitat als comptes estatals. El portaveu del partit al Congrés, Joan Tardà, va oferir al govern del PSOE la possibilitat d’obrir una taula de negociació sobre “l’exercici del dret d’autodeterminació” i va demanar posar fi “a la repressió”. Si no hi ha gestos concrets en aquests àmbits, va ressaltar, els republicans mantindran la seva esmena a la totalitat.

Per part seva, el PDeCAT va exposar un posicionament similar al dels republicans, encara que va donar marge a Sánchez fins divendres per accedir a la petició. “Demanem al president Pedro Sánchez una taula de diàleg bilateral per trobar una solució política al conflicte de Catalunya, amb la presència d’un mediador neutral que garanteixi el compliment dels acords als quals s’arribi. Mentre no arribi aquesta oferta en forma de diàleg, el PDeCAT es manté en la no aprovació dels pressupostos i presentarem una esmena a la totalitat”, va explicar la formació en un comunicat.

Des del Parlament de Catalu­nya, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va aprofundir en els requisits que planteja el PDeCAT a Sánchez per a avalar la tramitació dels pressupostos: acceptar el “diàleg sense condicions” que reclama el govern de Quim Torra, amb uns terminis i uns “facilitadors internacionals”, i permetre que en aquesta taula es “parli del dret a l’autodeterminació”.

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va instar tant ERC com el PDeCAT a “reflexionar”, ja que, al seu entendre, “farien bé de votar el que esperen els catalans” en els pressupostos generals de l’Estat. “El fet de supeditar el vot als pressupostos a altres qüestions que no depenen del poder executiu sinó d’altres, com ara el judicial, està fora de tot sentit comú”, va assegurar Batet.

tracking