Catalunya

El judici del procés començarà el dia 12 amb Rajoy i Torrent de testimonis

El judici del procés començarà el dia 12 amb Rajoy i Torrent de testimonisEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici contra els dotze presos polítics independentistes del procés català començarà el 12 de febrer vinent al Tribunal Suprem i comptarà amb testimonis com l’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent.

La Sala que enjudiciarà els fets ha retardat l’inici de la vista oral a la segona setmana de febrer, a causa de les dilacions per dictar l’aute d’admissió de prova, que ha estat condicionat pels més de 2.100 folis dels escrits de les acusacions i les defenses, que el tribunal havia d’estudiar. També ha estat influït per la sol·licitud d’alguns acusats de comptar amb més temps per preparar la defensa, per a la qual cosa ara tindran 11 dies fins que comenci el judici.

A més de Rajoy, Santamaría i Torrent, el tribunal ha acordat citar més de 400 testimonis, entre ells l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro; l’expresident català Artur Mas, el lehendakari Iñigo Urkullu i dos càrrecs del govern de Quim Torra: el vicepresident Pere Aragonès i el conseller de Polítiques Digitals Jordi Puigneró.

No així el president Carles Puigdemont ni la que va ser secretària general d’ERC, Marta Rovira, tots dos a l’exili, atès que és “manifestament incompatible” que declarin com a testimonis, amb obligació de dir veritat, en estar processats pels mateixos fets. Tampoc ho faran el rei Felip VI per estar exempt per la llei o el cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín, tal com havien demanat algunes defenses.

En el seu aute d’admissió de prova, de 145 pàgines, la Sala rebutja també citar l’exsecretari general del PSOE i exministre Alfredo Pérez Rubalcaba, el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, o intel·lectuals com Noam Chomsky o Paul Preston, perquè “les valoracions personals de relators, premis Nobel o historiadors són prescindibles quan són cridats a judici per opinar”.

Altres polítics que desfilaran per la Sala de Plens del Suprem, on se celebrarà el judici, són l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el seu antecessor, Xavier Trias; els diputats d’ERC Joan Tardà i Gabriel Rufián; l’excoordinadora general del PDeCAT Marta Pascal; l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Milló; i l’expresidenta del Parlament Núria de Gispert. També ho faran l’exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero, el seu aleshores superior Pere Soler -tots dos acusats de rebel·lió a l’Audiència Nacional pel vessant policial del procés-; el número dos de Junqueras, Josep Maria Jové, considerat organitzador del referèndum; i l’exdiputat Lluís Llach.

DOS DIES DE QÜESTIONS PRÈVIES

El judici, que se celebrarà els dimarts, dimecres i dijous, començarà amb les qüestions prèvies, que el tribunal preveu que durin entorn de dos dies, de manera que s’obre la possibilitat que l’interrogatori d’Oriol Junqueras arrenqui ja el dia 14. El judici es televisarà en directe i a través del web del tribunal, però no es reservarà espai per a observadors nacionals o internacionals.

Tot això ho va acordar el Tribunal Suprem el mateix dia en què els acusats van ser traslladats des de les presons catalanes a Madrid, concretament a Soto del Real els homes i a Alcalá Meco les dones. A la presó de Brians 2, on van ser reagrupats, els presos polítcs van poder conversar uns minuts amb el president de la Generalitat, Quim Torra.

tracking