Catalunya

La Generalitat abandonarà el fons de liquiditat autonòmica al gener

El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, diu que aquest pas és previ a poder tornar a accedir als mercats

La Generalitat abandonarà el fons de liquiditat autonòmica al generEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat de Catalunya abandonarà el fons de liquiditat autonòmica (FLA) a partir del gener de l’any que ve. Això permetrà al govern de Quim Torra finançar-se través del fons de facilitat financera (FFF), un altre mecanisme de liquiditat habilitat per l’Estat, “com a pas previ per tornar als mercats”. “És un pas important que ens ensenya el camí que encara queda per recórrer”, va afirmar ahir a Twitter el vicepresident del govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès.

La Generalitat ha demanat prestats al FLA eal 2018 més de 9.000 milions d’euros i la seva intenció per al 2019 era demanar entre 8.000 i 8.500 milions més. El govern ha decidit renunciar a aquest mecanisme de liquiditat i adherir-se a un altre de similar, encara que una mica més flexible, al qual es poden acollir les comunitats que compleixen una sèrie de requisits.

Fonts del departament d’Economia van explicar a l’agència Efe que la Generalitat demanarà al FFF la mateixa quantitat que tenia previst sol·licitar al FLA, és a dir, una mica més de 8.000 milions d’euros, i que per aquest import pagarà el mateix interès.

L’administració catalana podrà adherir-se al FFF després de comptar amb el vistiplau del ministeri d’Hisenda, ja que ha complert les exigències per acollir-se a aquest mecanisme, i això li permetrà continuar finançant-se a través de l’Estat, però amb un menor control sobre les finances.

El secretari general del departament de vicepresidència i d’Economia del govern, Albert Castellanos, ja havia avançat que la Generalitat considerava tornar a emetre deute en els mercats financers a partir del 2020, encara que va supeditar aquest objectiu al fet que es donessin una sèrie de condicions, com ara quadrar l’objectiu de dèficit, complir la regla de la despesa i “ser capaços de reestructurar el deute de la Generalitat, que suposa el tres-cents per cent dels seus ingressos ordinaris”. “Dependre menys del FLA i poder sortir als mercats [financers] no és una necessitat tan financera com política, perquè la Generalitat tindria un grau de sobirania econòmica superior”, va remarcar Castellanos, que va recordar que tres quarts del deute acumulat per la Generalitat de Catalunya estan actualment en mans del FLA.

tracking