polònia

Uns 200 països acorden una norma de mínims contra el canvi climàtic

La comunitat internacional estableix les bases perquè l’Acord de París estigui plenament operatiu l’any 2020

Uns 200 països acorden una norma de mínims contra el canvi climàticefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comunitat internacional va aconseguir ahir a Katowice (Polònia) establir les bases perquè l’Acord de París de lluita contra el canvi climàtic estigui plenament operatiu l’any 2020 amb unes regles de joc clarament definides. No va ser fàcil, perquè estava previst que la cimera finalitzés divendres passat a la tarda, però la negociació es va prolongar en grups de treball fins a última hora d’ahir. La plena operativitat de l’Acord de París a partir del 2020 donarà continuïtat al Protocol de Kyoto que ha regit la lluita contra el canvi climàtic a nivell mundial des del 2005.

Arrencava la cimera de Katowice el 3 de desembre amb un objectiu, el de redactar aquesta “lletra petita” que permeti la implementació de l’Acord de París, i l’objectiu, a la vista del text que van segellar els representants dels 197 països presents en la cimera, està complert. El secretari general de l’ONU, António Guterres, parlava ahir d’èxit a Polònia, i afirmava que el document consensuat en el cim de Katowice, anomenat COP24, “demostra la resistència de l’Acord de París com a full de ruta per a l’acció climàtica”, enfront dels qui qüestionen la seva validesa. El repte només s’ha aconseguit a mitges, perquè el text final no recull amb tota la contundència el que molts països, organismes internacionals i organitzacions socials demandaven: la importància i la transcendència d’avançar cap a compromisos de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle més ambiciosos.

Descarbonització

L’Acord de París, del 2015, que haurà d’entrar en vigor l’any 2020, va establir amb nitidesa una aposta per la plena descarbonització de l’economia mundial per reduir i neutralitzar les emissions de gasos d’efecte hivernacle acumulades en l’atmosfera.

Ara bé, sí es pot dir que l’acord de Katowice ha fet un pas fonamental en la qüestió de la transparència, ja que estableix un conjunt de regles comunes a tots els països perquè informin regularment la comunitat internacional de les seves accions climàtiques.

tracking