França

Enfrontaments a França entre la policia i els Armilles Grogues

Els antidisturbis van carregar contra els manifestants, que els van llançar objectes i que no van respectar el traçat aprovat per l’executiu

Enfrontaments a França entre la policia i els Armilles GroguesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’enfrontament entre radicals violents i la policia francesa va protagonitzar la manifestació que van fer ahir a París els Armilles Grogues, un moviment que va néixer per protestar contra l’increment del preu dels carburants, però que ha evolucionat fins a unir totes aquelles persones descontentes pel deteriorament del seu poder adquisitiu. Segons fonts oficials, 80.000 persones es van manifestar a tot el país, per les 280.000 de fa una setmana, la qual cosa va permetre al ministre francès de l’Interior, Christophe Castaner, parlar d’un “important debilitament” del moviment.

Els enfrontaments més greus es van produir als Camps Elisis, que es van convertir en un espai de batalla entre grups violents, que van llançar objectes als antidisturbis i van aixecar barricades. Per contra, la policia va respondre amb gasos lacrimògens, canons d’aigua i finalment va acabar carregant contra ells. Una vintena de persones van ser detingudes, la majoria per llançament d’objectes a la policia.

Segons les dades oficials, 5.000 persones van envair l’avinguda, enmig d’un imponent dispositiu policial que tenia la consigna d’allunyar la manifestació de la residència del president del país, Emmanuel Macron, qui estava en el punt de mira i de qui van reclamar la dimissió.

El Govern, que va desplegar 3.000 agents, havia previst que la manifestació es desenvolupés davant de la Torre Eiffel, però un grup heterogeni, oficialment aliè a partits i sindicats, va desobeir la consigna i el ministre de l’Interior gal els va acusar de “sediciosos d’ultradreta” i de provocar els enfrontaments, i va recomanar als Armilles Grogues allunyar-se d’aquests “violents”. Una de les més criticades va ser la líder de l’extrema dreta Marine Le Pen, qui va fer una crida a la concentració dels Camps Elisis, malgrat el veto explícit que havia marcat l’executiu. “Els sediciosos han respost a la crida de Marine Le Pen”, va afegir Castaner, que els va acusar també dels atacs que han patit en els últims dies alguns diputats del partit de Macron.

Le Pen es va defensar i va assegurar que en cap moment va cridar a cometre actes violents, i va acusar-lo de no haver estat capaç de contenir els radicals.

UNA MARXA LENTA DE TAXISTES GENERA TRÀNSIT DENS A L'RN-20

Les aturades i mobilitzacions dels Armilles Grogues no van afectar l’entrada francoandorrana del Pas de la Casa, però sí que van afectar el trànsit de l’RN-20 des de primera hora del matí. Un grup de taxistes van imposar una marxa lenta entre Foix i Pamiers, des de les set del matí, que va arribar fins a Tolosa.

La capital de l’Alta Garona va ser una de les ciutats més afectades per les protestes, ja que des de les set i durant bona part del matí, es van anar tallant els accessos al centre, tant des del nord com des del sud. Al centre, unes dues-centes persones van seguir cridant i manifestant-se i, fins i tot, van estar a punt d’unir-se amb una altra manifestació convocada pel Dia contra la violència contra les dones.

tracking