Regne Unit

May avisa Espanya que protegirà la “sobirania britànica” de Gibraltar

La mandatària manifesta que va ser “absolutament clara” en una conversa telefònica amb Pedro Sánchez

May avisa Espanya que protegirà la “sobirania britànica” de GibraltarEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va avisar ahir Espanya que el seu govern protegirà la “sobirania britànica” de Gibraltar durant les negociacions sobre la futura relació entre el Regne Unit i la Unió Europea després del Brexit.

L’advertiment de la mandatària va arribar el mateix dia que es va concretar un principi d’acord entre Brussel·les i Londres sobre com haurà de ser la seva relació un cop el Regne Unit abandoni el club comunitari. Es tracta de l’esborrany d’una declaració política que s’haurà d’aprovar diumenge, i que no fa cap referència a Gibraltar. Al text s’hi diu que la futura relació entre la UE i el Regne Unit haurà de ser ambiciosa i profunda en l’àmbit econòmic i de seguretat.

En la seva compareixença al Parlament de Westminster, la primera ministra va presentar aquest segon document, tot destacant que crearà una nova àrea de lliure comerç, innovadora, amb la Unió Europea. Sobre el penyal, May, que dimecres passat va conversar amb Pedro Sánchez per telèfon, va dir a la Cambra dels Comuns que va ser “absolutament clara” amb el president del govern espanyol, a qui va traslladar que “la sobirania britànica de Gibraltar es protegirà” i que “la futura relació ha de funcionar per a tota la família del Regne Unit”.

“Les negociacions estan ara mateix en un moment crític. Tots els nostres esforços s’han de centrar a treballar amb els nostres socis europeus per dur aquest procés a la seva conclusió final, en l’interès de tots els nostres pobles”, va assenyalar May durant la seva intervenció.

Espanya, per la seva banda, va demanar garanties que es mantindrà l’última paraula en qualsevol negociació futura al voltant del Brexit en la qual hi hagi Gibraltar involucrat. El govern del PSOE, a través del secretari d’Estat per a la UE, Luis Marco Aguiriano, va afirmar ahir que versions anteriors de l’acord del Brexit recollien la posició espa­nyola sobre Gibraltar, però que a última hora s’ha modificat “amb nocturnitat i traïdoria” a petició de la mateixa Theresa May.

Fonts de la Comissió Europea van reconèixer que, tot i el preacord, hi ha punts, com el del polèmic penyal, que s’han deixat en mans dels estats perquè siguin ells els que decideixin.

Des de Gibraltar, el seu ministre en cap, Fabian Picardo, va dir que podran asseure’s a negociar amb Espanya quan es faci efectiu el Brexit, sempre que no es qüestioni la sobirania. “Espanya no necessita un veto per tenir-nos en una taula. Sempre que no es parli de sobirania, restriccions o controls i que això es respecti, podrem tenir una bona relació amb els nostres veïns”, va afirmar. Davant del Parlament gibraltareny, Picardo va assegurar que el seu govern ha aconseguit que es respectin totes les “línies vermelles” i no han fet “concessions” en matèria de “sobirania, jurisdicció i control” en la primera fase de les negociacions sobre el Brexit.

Crítiques del PP

Des de Madrid, el Partit Popular va carregar amb contundència contra la negociació del govern de Sánchez sobre Gibraltar en el marc del Brexit. “És el més gran fiasco de la política exterior espanyola als últims 100 anys”, va assegurar al Congrés el secretari de relacions internacionals del PP, José Ramón García-Hernández. El dirigent popular va acusar Sánchez de “no haver fet els deures” en la qüestió del penyal.

tracking