Espanya

La tensió sacseja el Congrés i eclipsa el duel de Sánchez i Casado pel CGPJ

L’intercanvi de retrets entre el president i el líder del PP sobre la justícia dona pas a un agre enfrontament entre Rufián i Borrell

La tensió sacseja el Congrés i eclipsa el duel de Sánchez i Casado pel CGPJEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado, es van enfrontar ahir al Congrés arran de la fallida renovació del Poder Judicial, un duel que va estar eclipsat per l’esclat de tensió en l’hemicicle, amb el diputat d’ERC Gabriel Rufián com a protagonista. El que ja es preveia com un tibant cara a cara entre Sánchez i Casado, es va veure superat per un dels moments de major crispació viscuts al Congrés, que va concloure amb una dura repulsa de la presidenta, Ana Pastor, als diputats per recórrer a l’insult i a faltes de respecte.

Sánchez i Casado van obrir la sessió amb retrets mutus pel bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El president va instar Casado a tornar al pacte amb els socialistes per renovar el CGPJ després que el líder dels populars l’acusés d’usar les institucions en el seu benefici. Casado també li va recordar la “catastròfica” gestió del PSOE a Andalusia, les dificultats per treure uns pressupostos que “no colen” a Brussel·les i fins i tot les especulacions sobre un possible avançament electoral.

I si el líder del PP va acusar Sánchez de “desprestigiar” i contribuir al “descrèdit” del Poder Judicial per filtrar el nom del president de l’òrgan de govern dels jutges abans que fos triat pels vocals, el cap de l’executiu li va retornar la crítica. Segons Sánchez, el PP ha trencat les negociacions sobre el CGPJ per tapar les seves “vergonyes” i “no assumir la seva responsabilitat” pels missatges del portaveu del Senat, Ignacio Cosidó, anteriors a la renúncia del magistrat Manuel Marchena a presidir l’òrgan dels jutges.

“Al seu costat, el senyor Rajoy és un moderat”, li va respondre Sánchez després d’advertir-lo que “la deriva del PP no pot implicar la de les institucions” i demanar-li una reflexió. Aquesta hauria pogut ser la frase de la sessió de control si no fos per l’esclat de tensió posterior. Ana Pastor va expulsar Gabriel Rufián del ple després que el diputat republicà titllés de “feixistes” els parlamentaris de Ciutadans i demanés la dimissió del titular d’Exteriors, Josep Borrell, per ser el ministre “més indigne de la història de la democràcia” i un “hooligan” de Societat Civil Catalana (SCC).

Això va provocar la indignació de la bancada socialista, que va aplaudir intensament Borrell quan va respondre Rufián: “Una vegada més ha abocat sobre l’hemicicle aquesta mescla de serradures i fem que és l’única cosa que vostè és capaç de produir.”

Rufián va abandonar l’hemicicle amb tots els diputats d’ERC, i Borrell es va queixar que un d’ells, Jordi Salvador, li va escopir. El portaveu d’ERC, Joan Tardá, i el mateix Salvador ho van negar. Van acusar Borrell de mentir i van demanar l’empara de Pastor per acabar amb l’“escalada d’insults” que trenca l’activitat parlamentària.

Advocat de l’estat cessat

En un altre ordre de coses, l’advocada general de l’Estat, Consuelo Castro, va decidir rellevar el cap del departament penal i responsable de dirigir l’acusació del govern en el judici als líders del procés català. Edmundo Bal ha estat cessat per pèrdua de confiança, tres setmanes després que l’advocacia de l’Estat optés per acusar els processats de sedició i malversació, i no de rebel·lió. La diferència de criteri entre el cap del departament penal i l’advocada general de l’Estat és el que ha motivat que s’hagi apartat Bal de la seva responsabilitat.

tracking