frança

Els 'armilles grogues' bloquegen l'accés a tres dipòsits de combustible

Nova jornada de complicacions per accedir a Andorra pels talls a diverses carreteres del sud del país veí

Els 'armilles grogues' bloquegen l'accés a tres dipòsits de combustibleefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Manifestants francesos molestos per la pujada d’impostos als carburants van bloquejar ahir l’accés a tres dipòsits de petroli en dues ciutats de França, dos d’ells gestionats per l’empresa Total, en el tercer dia de mobilitzacions contra les polítiques del president Emmanuel Macron.

Milers de persones participen des del cap de setmana en manifestacions a carreteres i autopistes per tot França, per mostrar el seu rebuig a l’alça dels impostos de combustibles, vestits amb armilles grogues per distingir-se com a conductors professionals. Tal i com va passar en els dies precedents, la d’ahir també va ser una jornada complicada per accedir a Andorra des de França, amb talls de carretera arreu de l’Arieja i al túnel de Foix . En alguns punts de la xarxa viària del sud del país s’hi van viure moments de tensió entre manifestants i agents de policia, segons va destacar el rotatiu La Dépêche.

El primer ministre francès, Édouard Philippe, va afirmar diumenge que el govern seguirà ferm amb els seus plans d’augmentar els impostos al dièsel a partir de l’1 de gener. Ahir, els manifestants van aconseguir bloquejar l’accés a dos dipòsits de combustible gestionats per l’empresa Total, un de localitzat a Vern, prop de Rennes, al nord-oest de França, i un altre en Fos-sur-Mer, al sud del país, segons va explicar un portaveu de la firma. A més, van bloquejar l’accés a un altre dipòsit de carburant, en part propietat de Total, situat a La Rochelle, segons va dir el portaveu.

El malestar generat per la pujada de l’impost al dièsel coincideix amb l’augment del descontentament amb la gestió del president Macron, a qui s’acusa d’estar afavorint les classes més altes. El dissabte, unes 280.000 persones van secundar les protestes, segons Interior, algunes de les quals van acabar amb incidents violents. Unes 160 persones van ser arrestades aquell dia i més de 400 van resultar-ne ferides. Els impulsors del moviment asseguren que seguiran amb les mobilitzacions, i de fet ja han anunciat una gran manifestació per dissabte vinent a París.

tracking