Regne Unit

May assegura que el seu acord sobre el Brexit és l'únic possible

La primera ministra britànica alerta que si els parlamentaris rebutgen el text implicarà “més divisió” i “més incertesa”

May assegura que el seu acord sobre el Brexit és l'únic possibleefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, ha apuntat que no veu cap alternativa a l’acord del Brexit que va presentar a principis de setmana, en relació amb les informacions publicades sobre diversos dels seus ministres de gabinet que volen que renegociï l’esborrany de l’acord abans de reunir-se amb els líders europeus el cap de setmana vinent. “No hi ha cap pla alternatiu sobre la taula. No hi ha cap enfocament diferent amb el qual podríem arribar a un acord amb la Unió Europea”, diu May en un article d’opinió en el diari britànic The Sun. “Si els parlamentaris rebutgen l'acord, simplement tornarem a la casella de sortida. Implicaria molta més divisió, més incertesa i una fallada a l’hora de convertir el que va votar la societat britànica en una realitat”, afegeix.

Unes quantes hores després d’anunciar dimecres passat que els seus ministres havien donat suport de manera col·lectiva al seu esborrany d’acord, May es va veure empesa a una de les crisis més greus del seu govern després de la dimissió del ministre per al Brexit, Dominic Raab, qui s’oposava a l’acord. Dins del seu gabinet, alguns dels ministres han parlat obertament de treure la ministra del poder i han declarat que l’acord que ha presentat sobre el procés de divorci amb la UE no sobreviurà a la votació al Parlament.

D’altra banda, els sectors dins del Govern britànic que recolzen el Brexit al·leguen que l’acord pot implicar el risc que el Regne Unit segueixi sotmès a Brussel·les durant un període indefinit de temps. El passat dissabte, Andrea Leadsom, la ministra a càrrec de les gestions del govern al Parlament, va declarar per a la cadena BBC que donarà suport a May però que no està contenta amb l’acord. “Crec que encara té potencial per millorar sobre la clarificació i sobre alguna de les mesures, per la qual cosa espero poder ser d’ajuda en aquest sentit”, al·lega.

Per la seva banda, la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va afirmar ahir que seria una "greu irresponsabilitat" que el Parlament aprovés l’acord marc aconseguit entre el Govern britànic i Brussel·les, i va criticar la falta de concreció del pacte assolit per la primera ministra britànica, Theresa May. “No hi ha cap claredat sobre el futur de la relació entre el Regne Unit i la UE, així que la Cambra dels comuns haurà d’aprovar un Brexit a cegues”, va afirmar Nicola Sturgeon en declaracions a la BBC. “Crec que seria un error i una greu irresponsabilitat si la Cambra dels comuns sanciona aquest acord”.

Sturgeon, independentista escocesa, va demanar un segon referèndum sobre el Brexit o un nou referèndum d’autodeterminació per a Escòcia, ja que considera que la permanència d’Escòcia a Regne Unit va guanyar en la votació de 2014 per l’argument que haurien de sortir de la UE i recorda que en el referèndum del Brexit de 2016 a Escòcia es va votar a favor de seguir en el bloc comunitari. No obstant això, de moment Londres rebutja repetir el referèndum d’independència i defensa la necessitat de mantenir les fronteres exteriors de Regne Unit.

D’altra banda, el ‘número dos’ del Partit Democràtic Unionista (DUP), Nigel Dodds, ha defensat aquest diumenge una renegociació de l’acord entre el Regne Unit i la UE. Cal recordar que el DUP té els escons clau per mantenir el Govern de la primera ministra britànica.

tracking