catalunya

El fiscal demana 25 anys de presó per a Junqueras, el doble que l'Advocacia

El ministeri públic veu delicte de rebel·lió i sol·licita 17 anys per als ‘Jordis’ i Forcadell i 16 per als cinc consellers empresonats

El fiscal demana 25 anys de presó per a Junqueras, el doble que l'Advocacia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia demana 25 anys de presó per a Oriol Junqueras en considerar-lo el líder d’una rebel·lió amb “nombroses situacions de violència”, una petició que l’Advocacia de l’Estat rebaixa a 12 anys en acusar-lo de sedició, considerant que tan sols va haver-hi “incidents d’ordre públic” en un “ambient hostil”.

El ministeri públic i l’Advocacia de l’Estat van lliurar ahir els seus escrits de qualificacions provisionals al Suprem, les conclusions dels quals evidencien la crònica d’una ruptura anunciada en les últimes setmanes entre les dues acusacions. Aquesta divergència de criteri motiva les notables diferències d’anys de condemna que reclamen, com queda acreditat amb el vicepresident català Oriol Junqueras: 25 anys de presó i 25 d’inhabilitació absoluta per rebel·lió demana per a ell la Fiscalia, enfront dels 12 per sedició i malversació de l’Advocacia.

La Fiscalia el situa al capdavant de la rebel·lió, al costat dels Jordis i la presidenta del Parlament Carme Forcadell, pels qui demana 17 anys de presó, seguits dels 16 que sol·licita pels cinc consellers empresonats. Tots ells per rebel·lió, un delicte que, en el cas dels antics membres del govern, inclou la malversació que els atribuïa el jutge Pablo Llarena.

Un nivell de lideratge del que discrepa l’Advocacia de l’Estat, que situa a tot el govern (a excepció dels exiliats) en un primer grup i demana pels cinc consellers 11 anys i mig de presó per sedició i malversació. En el cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, l’Advocacia sol·licita per a ells 8 anys de presó per sedició en no considerar-los autoritat, una circumstància que en canvi sí que estima per a Forcadell, per qui reclama 10 anys de presó.

Sí que coincideixen respecte dels altres tres consellers, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, pels quals demanen 7 anys de presó i multa de 30.000 euros per malversació i desobediència greu comesa per autoritat pública. L’única diferència està en els anys d’inhabilitació, 17 i 10, respectivament.

Tanquen el grup d’acusats els cinc membres de la mesa del Parlament que van tramitar les denominades “lleis de desconnexió” i la diputada de la CUP a la cambra catalana Mireia Boya, als quals ambdues parts els acusen de desobediència. I sol·liciten 30.000 euros de multa i un any i vuit mesos d’inhabilitació per càrrec públic per un delicte continuat de desobediència greu.

No hi haurà suport al PSOE

L’independentisme va clamar ahir davant les presons catalanes per la “unitat” del sobiranisme i la “llibertat” dels seus dirigents empresonats, mentre que el president català, Quim Torra, PDeCAT i ERC van advertir que no donaran suport als pressupostos del govern de Pedro Sánchez.

L’epicentre de les protestes va ser la presó de Lledoners, on es troben Junqueras, Forn, Turull, Rull, Romeva, Sànchez i Cuixart. En el seu discurs posterior a l’acte, Torra va cridar a la mobilització “permanent” abans del judici, i va llançar un contundent missatge: “Fa un mes vaig demanar al president Sánchez que en el termini de 30 dies plantegés una oferta al poble català, un referèndum acordat i vinculant. Dies després vaig enviar una carta a autoritats internacionals demanant que acceptés una mediació. Avui tenim la resposta de l’Estat: més de 200 anys de presó. Doncs Sánchez, nosaltres, el poble de Catalunya, li retirem el suport i no votarem els pressupostos”.

tracking