turquia

Erdogan afirma que l'assassinat de Khashoggi va ser “premeditat”

El president turc exigeix que els culpables del crim contra el periodista de l’Aràbia Saudita siguin jutjats per Istanbul

Erdogan afirma que l'assassinat de Khashoggi va ser “premeditat”efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va defensar ahir que l’assassinat del periodista Yamal Khashoggi al consolat de l’Aràbia Saudita, a Istanbul, va ser “planejat i premeditat”. En declaracions davant del parlament turc, el màxim dirigent del país va reclamar al rei Salmà que permeti que els 18 detinguts fins ara pels fets siguin jutjats a Turquia.

En el seu esperat discurs, Erdogan va indicar que les proves que fins ara ha recopilat la policia i els serveis d’intel·ligència apunten que Khashoggi va ser víctima d’un “assassinat violent i brutal” dins del consolat. “Cobrir un acte tan brutal danyaria la consciència de tota la humanitat”, va sostenir el president turc, que va afirmar que “l’accident no va ser momentani”, sinó que va ser “el resultat d’una operació planejada”.

Erdogan va afirmar que quinze homes experts en intel·ligència, seguretat i metges forenses van arribar amb pressa a la ciutat turca poc abans que Khashoggi anés al consolat de l’Aràbia Saudita. De fet, el mandatari va fer un repàs de com es van desenvolupar els fets entre el 28 de setembre, quan el periodista va anar per primer cop al consolat per tramitar uns documents, i el 19 d’octubre, quan Riad va reconèixer que l’home va ser assassinat a les oficines consulars el 2 d’octubre.

En les hores prèvies als fets, el grup de saudites arribats poc abans van retirar els discs durs i les càmeres de seguretat de l’oficina diplomàtica. A més, Erdogan va lamentar que el règim saudita tardés tant temps per permetre el registre del consolat i va criticar el comportament del cònsol, que va ser apartat del càrrec. “Pot ser que l’assassinat s’hagi produït a l’interior del consolat, que és considerat territori saudita, però no s’ha d’oblidar que està dins de les fronteres de Turquia”, va admetre Erdogan, que va assegurar que ni la Convenció de Viena ni altres lleis internacionals permeten que la investigació d’un crim “tan brutal” sigui encobert per “l’escut de la immunitat diplomàtica”. A més, va deixar clar que Ankara farà tot el que hagi de fer per esclarir els fets i que no es quedarà “callada”.

Interrogants per resoldre

Erdogan també va voler puntualitzar que encara hi ha interrogants per resoldre, com ara el motiu pel qual una quinzena de persones es van concentrar a Istanbul el dia de l’assassinat, qui els va donar l’ordre d’anar a la ciutat turca i què s’ha fet amb el cadàver del periodista crític amb el règim saudita. El president turc va apuntar que també s’haurà de revelar la identitat del presumpte col·laborador local al qual les autoritats saudites haurien entregat les restes del cos. Ahir a la tarda, la cadena Sky News va informar que els investigadors van trobar les restes del cos del periodista al jardí de casa el cònsol saudita, a Istanbul. Segons fonts de la cadena, la cara de l’home estava desfigurada.

Erdogan va considerar que l’Aràbia Saudita va fer un “pas important” a l’hora d’admetre l’assassinat de l’escriptor i va demanar que es castigui els responsables. El president turc, que va assegurar que es tracta d’un “assassinat polític”, va exigir que a tots els implicats, tant als autors com als que van instigar el crim, “se’ls passin comptes”. D’altra banda, ahir el PSOE i el PP van rebutjar al Congrés dels Diputats espanyol aturar la venda d’armes a l’Aràbia Saudita, tal com proposaven Podem, el PDeCAT i ERC. Ciutadans es va abstenir.

tracking