Espanya

El Suprem revisarà la decisió sobre qui ha de pagar l'impost hipotecari

El tribunal paralitza la sentència i estudiarà en un ple si la despesa ha d’anar a càrrec del banc o del client

El Suprem revisarà la decisió sobre qui ha de pagar l'impost hipotecariEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem espanyol revisarà si continua aplicant el seu criteri, conegut dijous, d’avalar el pagament per part de la banca de l’impost d’actes jurídics documentats vinculats a una hipoteca, per la qual cosa va acordar ahir paralitzar amb caràcter urgent tots els recursos plantejats sobre aquest tema.

A través d’una nota informativa, el president de la sala tercera de l’alt tribunal, Luis María Díez-Picazo, va afirmar que aquesta decisió s’ha adoptat tenint en compte el “gir radical” en la jurisprudència i en la “gran repercussió econòmica i social” d’una resolució que atribuïa aquest gravamen a les entitats per ser les interessades en l’operació.

Segons van informar fonts jurídiques, la paralització no implica la suspensió de la recent doctrina, que continuarà sent la vigent fins que el ple, compost per 31 jutges, es reuneixi. D’aquesta trobada, prevista per als pròxims dies, dependrà la futura resolució de la resta de recursos de cas- sació.

En la seva recent sentència, els magistrats de la sala contenciosa administrativa acordaven atribuir el pagament del gravamen als bancs i no al client, ja que són els interessats a disposar de l’acció executiva i privilegiada que deriva de la hipoteca. D’aquesta manera modificava la seva jurisprudència anterior, segons la qual era l’usuari o consumidor qui havia de fer front a aquest impost, que per a una hipoteca mitjana de 150.000 euros comportaria un import d’uns 1.500 euros. No obstant això, el canvi no va disposar de la unanimitat de la sala en comptar amb el vot particular d’un magistrat.

Si bé encara es desconeix si la sentència s’aplica amb caràcter totalment retroactiu des de l’entrada en vigor del reial decret que implantava els actes jurídics documentats, el 1995, les noves regles hipotecàries podrien suposar un gran impacte per als bancs, que només entre juliol de 2014 i el mateix mes d’aquest any van participar en prop d’1,5 milions de préstecs hipotecaris per a la compra de tot tipus de finques. L’import d’aquestes operacions va rondar els 190.000 milions d’euros, de manera que les entitats financeres podrien haver de desemborsar al voltant de 1.900 milions d’euros.

IGLESIAS VISITA A JUNQUERAS I INSTA SÁNCHEZ A "MOURE'S"

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar ahir que la seva reunió amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners va servir per a la distensió, i va remarcar que ara correspon al president del govern, Pedro Sánchez, “moure’s” i negociar els pressupostos. “Ens hem mogut ja, contribuint al diàleg i a la distensió que són imprescindibles perquè pugui haver-hi acords polítics, però ara al govern li toca moure’s”, va afirmar. Junqueras, de la seva banda, va insistir a Iglesias que Esquer­ra no donarà suport als pressupostos si el govern no mostra “gestos” cap als polítics independentistes presos, tal com va explicar en sortir de la reunió el diputat de la formació al Congrés Joan Tardà.

tracking