Espanya

El Suprem obliga als bancs a pagar l'impost sobre les hipoteques

La sentència provoca un terrabastall al sector financer espanyol i caigudes notables a la borsa

El Suprem obliga als bancs a pagar l'impost sobre les hipotequesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem espanyol modifica la seva doctrina i en una sentència del 16 d’octubre ha decidit que és el banc i no el client qui ha d’abonar l’impost sobre els actes jurídics documentats en la signatura d’una hipoteca. Una resolució que canvia la jurisprudència anterior i que és fruit d’un recurs presentat per l’Empresa Municipal de l’Habitatge de Rivas Vaciamadrid. El Suprem ha conclòs que el “negoci inscriptible” és la hipoteca i que l’interessat en l’escripturació i la inscripció del negoci és el banc. Tot just al febrer, una resolució anterior havia dictaminat que qui havia de pagar el tribut era el client i que no hi havia abús en aquesta pràctica.

La modificació ha estat un fort cop contra el sector bancari. Les entitats que cotitzen a la borsa (Banco Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankia, Bankinter, Unicaja i Liberbank) van perdre ahir més de 5.500 milions de capitalització a conseqüència de la decisió judicial. L’abast del que pot suposar la sentència encara està per determinar, perquè s’ha d’aclarir si la decisió serà d’aplicació retroactiva, qüestió que no apareix a la resolució del tribunal. L’agència Moody’s calculava l’impacte entre els 3.500 i els 4.000 milions, mentre que d’altres analistes, amb dades del volum d’hipoteques signades els darrers quatre anys, xifraven el cop en 1.900 milions. I és que es dona pràcticament per fet que els clients podran reclamar l’import de l’impost abonat els darrers quatre anys (que és el termini de prescripció).

Les associacions de consumidors celebraven el nou posicionament jurídic. Des de Facua, amb centenars de procediments per reclamar les quantitats indegudament cobrades, es va instar les entitats financeres a actuar amb “responsabilitat” i es confia que les administracions supervisin que el sector respon i que se sancionin aquells bancs que incompleixen la llei. Una altra entitat, Asufin, també reclamava “responsabilitat” als bancs perquè retornin els imports als clients i els evitin haver d’engegar una reclamació judicial.

tracking