aràbia saudita

El periodista crític Khashoggi va ser esquarterat al consolat a Istanbul

L’escriptor, desaparegut el 2 d’octubre passat a les oficines diplomàtiques, hauria estat tallat viu a trossos per un metge forense

El periodista crític Khashoggi va ser esquarterat al consolat a IstanbulEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip turc i un altre de saudita estan duent a terme les investigacions oficials sobre la desaparició, el 2 d’octubre passat a Istanbul, del periodista crític saudita Jamal Khashoggi, que es creu que va ser brutalment assassinat al consolat saudita. Paral·lelament, no obstant això, van sortint a la llum detalls escabrosos de la mort de l’escriptor que s’han filtrat a mitjans àrabs i nord-americans i que encara no han estat confirmats oficialment.

Així, segons van informar Al Jazira i el portal especialitzat en Orient mitjà Middle East Eye citant fonts de seguretat turques, Khashoggi va ser trossejat mentre encara estava viu al despatx del cònsol pel forense, Salah al-Tubaigy, que va viatjar amb un esquadró de 15 saudites que van volar a Turquia i van ingressar a la legació diplomàtica el dia que va desaparèixer el periodista.

Aquests mitjans parlen de l’existència d’un àudio en el qual se senten els últims minuts de vida de l’escriptor. Si bé les autoritats saudites defensen la hipòtesi que Khashoggi, exiliat des del 2017 i un crític moderat amb el règim, va morir en un interrogatori que “va sortir malament”, un testimoni hauria assegurat als serveis turcs que el periodista va ser portat directament al despatx del cònsol enmig de crits de desesperació. “Khashoggi no va ser inter­rogat. Va ser insultat, copejat i després assassinat a l’oficina del cònsol, a qui se li va demanar que se n’anés perquè Tubaigy pogués tallar el cos”, va dir una font a Al Jazira.

Els crits van cessar després que se li subministrés una substància no identificada. Va ser aleshores quan Tubaigy, un funcionari forense que treballa al departament de Seguretat General d’Aràbia Saudita, es va posar uns auriculars per escoltar música, va treure una serra per a ossos i va començar a trossejar el cos mentre encara era viu. Hauria trigat set minuts a fer-ho.

Un equip de policies i forenses turcs va entrar ahir a la residència del cònsol d’Aràbia Saudita a Istanbul com a part de les investigacions per la desaparició de Khashoggi.

tracking