ESPANYA

Torra rebutja “l'autonomisme” de Sánchez i demana un referèndum

El president de la Generalitat afirma que “l’etapa dels Estatuts està superada”, i adverteix que un nou text no pot ser “objecte de negociació”

Torra rebutja “l'autonomisme” de Sánchez i demana un referèndumTWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va advertir ahir al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que l’època en què cabia la possibilitat de negociar nous Estatuts està “superada”. “De cap manera entenem que un Estatut pugui ser un objecte de negociació”, va emfatitzar. D’aquesta manera, Torra va exigir a Sánchez que s’obri a pactar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, i va rebutjar el seu “autonomisme”. Així ho va afirmar des del Puigsacalm de Girona després de participar en la iniciativa Cims per la llibertat, una ascensió simultània a 18 pics de Catalunya i el sud de França en solidaritat amb els “presos polítics, exiliats i represaliats” sobiranistes. Torra va remarcar que “l’etapa dels Estatuts la tenim superada”, per la qual cosa “de cap manera” un nou text pot ser ara “objecte de negociació”.

“Referèndum pactat”

“Els catalans vam votar en un referèndum d’autodeterminació l’1 d’octubre i vam declarar políticament la independència el 27 d’octubre. L’única cosa que pot canviar aquesta situació és un referèndum sobre la independència pactat i acordat”, va remarcar, i va voler deixar clar que “el moment dels Estatuts no és una etapa passada, sinó molt passada”. Torra, que va pujar al Puigsacalm, la muntanya proposada per l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, per a aquesta jornada, va assenyalar que “dar­rere d’aquesta ascensió hi ha un missatge claríssim: no ens detindrem fins que ells siguin lliures i el nostre poble també”. “Afrontem aquests dies que venen amb tota la força i tota l’energia que ens dona saber que som capaços de coronar els cims que ens proposem, fins i tot el cim de la república catalana, que és el nostre objectiu”, va afegir. Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, va apuntar que “si l’Estat espanyol vol fer una oferta” política a Catalunya, “que la faci”, però Sánchez “sap molt bé que això únicament es resoldrà amb un referèndum d’autodeterminació”. Torrent també va participar en l’acció Cims per la llibertat pujant al Matagalls de Barcelona. El cim que va proposar la secretària general d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Rovira.

ERC RECONEIX QUE PERDRE LA MAJORIA "ÉS UNA PUTADA"

El president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, va reconèixer ahir que perdre la majoria independentista al Parlament “és una putada”, però va remarcar que aquesta situació es resoldria “en un minut” si JxCat acceptés “la via ERC”, que permet als diputats suspesos poder votar. En una entrevista amb l’agència EFE, Sabrià va reflexionar sobre les diferències de criteri que han portat els independentistes a quedar-se sense majoria, unes desavinences que li “saben greu”, perquè JxCat i ERC van estar “moltes setmanes teixint un acord” que al final van aplicar en la seva integritat els republicans, per als casos de Junqueras i Romeva. “És una putada no tenir majoria, perquè ens l’hem gua-nyat a les urnes”, va dir.

tracking