Espanya

El Congrés aprova el decret per exhumar les restes de Franco

PP i Cs s’abstenen davant una mesura que permetrà acabar amb “una atroç anomalia”, en paraules de la vicepresidenta Carmen Calvo

El Congrés aprova el decret per exhumar les restes de FrancoEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés espanyol va convalidar ahir el decret llei que permetrà exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos, encara que sense el vot del PP i Cs, que es van abstenir davant una mesura que segons la vicepresidenta Carmen Calvo permetrà acabar amb l’“atroç anomalia” del dictador enterrat al costat de les seves víctimes.

Un cop acceptada la convalidació per 172 vots a favor, 164 abstencions i dos vots en contra per error de dos diputats del PP, aquesta majoria va créixer fins als 203 diputats que van donar llum verd a la tramitació de la norma com a projecte de llei per poder incloure esmenes, una cosa que va comptar amb la conformitat del grup de Ciutadans.

Perquè, si bé Units Podem i les formacions nacionalistes van donar el sí a la retirada de les restes de Francisco Franco del mausoleu de Cuelgamuros, els seus portaveus van considerar insuficient el decret i van reclamar incorporar una àmplia sèrie de mesures que segueixen l’estela de la Llei de Memòria Històrica del 2007. Així, van reclamar la recuperació de víctimes de fosses comunes, l’anul·lació de les sentències del franquisme, el reconeixement dels maquis o la dessacralització i “resignificació” del Valle de los Caídos, una sèrie de qüestions que els grups hauran de discutir a partir d’ara.

Amb l’hispanista Ian Gibson a la tribuna de convidats, al costat d’alguns familiars de víctimes i representants d’associacions en favor de la memòria històrica, la convalidació va ser celebrada amb un llarg aplaudiment dels 172 diputats del sí. El debat va deixar palès la prioritat que el govern del PSOE ha volgut donar a aquest assumpte, les exigències de l’esquerra per arrencar més passos i compromisos a l’executiu i la posició crítica de PP i Ciutadans, durament atacats per la seva abstenció.

En presentar el decret, Calvo va assegurar que no hi haurà “pau sense justícia”, va admetre que l’assumpte hauria d’haver-se resolt abans i va considerar “insostenible” el retard, per la qual cosa va esgrimir el valor “ètic” i “democràtic” d’una decisió que, segons va apuntar, compta amb totes les garanties jurídiques. Les restes de Franco es portaran al lloc que designi la família.

SÁNCHEZ PUBLICA LA TESI DAVANT UNA "CAMPANYA DE DESPRETIGI"

El president espanyol, Pedro Sánchez, va autoritzar ahir a la Universitat Camilo José Cela a digitalitzar la seva tesi perquè qui ho desitgi la pugui consultar a través d’Internet, una decisió que va adoptar per fer front a la “campanya de desprestigi” que creu que han orquestrat PP i Cs contra ell. Els dos partits van registrar al Congrés una petició de compareixença de Sánchez després dels dubtes sobre aquesta tesi que va sembrar dimecres davant el ple de la cambra el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i després que diversos mitjans hagin publicat informacions acusant el cap de l’executiu de plagi. Sánchez va sortir al pas d’aquestes acusacions anunciant que, si no es retiren, emprendrà les accions legals pertinents.

tracking