Veneçuela

Nicolás Maduro sobreviu a un atemptat amb drons explosius

El govern veneçolà captura sis persones acusades d’estar implicades en l’explosió que va causar set ferits, tres dels quals greus

Nicolás Maduro sobreviu a un atemptat amb drons explosiusAGÈNCIES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern veneçolà va informar ahir que ha capturat sis presumptes implicats en l’atemptat contra el president, Nicolás Maduro, que va tenir lloc dissabte passat en un acte a Caracas i que va causar set ferits, tres dels quals greus. L’executiu va assegurar que tots els autors materials i intel·lectuals estan identificats. “Tenim fins ara sis terroristes i sicaris detinguts, diversos vehicle confiscats i s’han practicat diverses inspeccions en hotels de la capital del nostre país, on s’han recaptat importantíssimes evidències”, va manifestar en declaracions a la televisió estatal el ministre d’Interior, Néstor Reverol.

Maduro encapçalava un acte per la celebració dels 81 anys de la guàrdia nacional bolivariana (GNB) quan, segons va assegurar el govern, va ser víctima d’un atemptat amb “artefactes voladors de tipus dron que contenien una càrrega explosiva”, del qual va sortir il·lès. L’atemptat va tenir lloc quan el president veneçolà oferia un discurs, transmès per ràdio i televisió, en què defensava les últimes mesures econòmiques del seu govern, que són criticades per l’oposició. La transmissió televisiva va mostrar els militars formats trencant files de manera desordenada i es va veure com va evacuar el ministre de Defensa, Vladimir Padrino.

Ahir Reverol va assenyalar que les investigacions “han evidenciat” que l’atac va constituir “un delicte de terrorisme i magnicidi en grau de frustració”, i hi va afegir que “aquests terroristes i sicaris han passat a un nivell superior, incrementant l’espiral de violència”.

Segons va assenyalar el ministre, en l’atemptat van ser usats dos drons model DJI M600, “dissenyats per a treballs industrials” i amb capacitat per “suportar grans càrregues”. Els artefactes no van ferir Maduro “gràcies a les tècniques especials” de la guàrdia d’honor, encarregada de la seguretat del president, i a la instal·lació d’equips inhibidors de se-nyals que van desorientar els drons, que es van activar “fora del perímetre planificat pels sicaris”.

Nicolás Maduro va acusar per aquests fets el sortint president colombià, Juan Manuel Santos, així com la “ultradreta” d’aquest país i de Veneçuela. Mentrestant, els militars veneçolans van declarar la seva “lleialtat sense restriccions” a Maduro. L’oposició es va desmarcar dels fets i va remarcar que la sortida a la crisi ha de ser “democràtica”.

Colòmbia i eua es desmarquen

Diversos països van condemnar ahir l’atemptat contra Maduro, que va acusar Colòmbia i els EUA d’estar darrere d’aquest fet, que es registra enmig de la crisi econòmica que viu el país. Després de les acusacions per l’atac, el govern de Colòmbia, a través del secretari de la Presidència, Alfonso Prada, va assegurar que “els assenyalaments de Maduro al president Santos són els de sempre. Cal dir-li que està equivocat, que no busqui fora de Veneçuela les raons per la inestabilitat de la democràcia i de l’economia vene­çolana”.

Així mateix, John Bolton, assessor de Seguretat Nacional de president dels EUA, Donald Trump, va assegurar que podia dir “inequívocament que no hi ha participació del govern dels Estats Units”. Des Cuba, tant l’actual president, Miguel Díaz-Canel, com el seu antecessor, Raúl Castro, van deplorar els esdeveniments, expressant la “plena solidaritat i sense restriccions suport” al govern de Maduro, un dels principals aliats econòmic.

tracking