espanya

Més de 600 immigrants assalten la tanca de Ceuta i fereixen 22 agents

Els subsaharians empren cal viva, pals o esprais com a llançaflames per travessar la frontera en una zona poc vigilada

Més de 600 immigrants assalten la tanca de Ceuta i fereixen 22 agentsefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 602 immigrants van assaltar ahir la tanca fronterera de Ceuta, emprant cal viva, pals, cisalles, objectes tallants, esprais com a llançaflames i fins i tot còctels Molotov, causant ferides de diversa consideració a 22 agents de la guàrdia civil. Es tracta de la major entrada des del Marroc des del 28 de maig del 2014, quan 500 immigrants van aconseguir accedir a Melilla després de saltar la tanca amb país veí, en un intent protagonitzat per uns 1.000 immigrants.

Fonts de la delegació del govern van confirmar que l’assalt al perímetre fronterer de Ceuta va començar pocs minuts abans de les 7 del matí per la coneguda com a finca Berrocal, lloc on els immigrants tenen una major facilitat per arribar fins a la tanca a causa de les seves zones cegues, on les càmeres no poden detectar-los. Les mateixes fonts van precisar que els subsaharians van emprar una violència extrema contra els agents per aconseguir el seu objectiu d’entrar en territori espanyol.

Un total de 22 guàrdies civils van resultar ferits, i cinc d’ells van haver de ser traslladats al Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari de Ceuta amb cremades químiques, ulls inflamats, contusions i trastorns respiratoris. A més, 132 immigrants van resultar ferits en l’assalt i van ser atesos pels equips de resposta immediata en emergències de la Creu Roja de Ceuta. Onze d’ells van ha- ver de ser traslladats també a l’Hospital Universitari per ser atesos: set per talls importants, tres per fractures òssies i un per una luxació.

La Creu Roja es va veure obligada a activar un dispositiu amb ambulàncies, dos vehicles de coordinació i dos vehicles de transport assistit, així com 50 voluntaris entre conductors, tècnics en emergència, socorristes i infermers, a més, de tot l’equip de Creu Roja Ceuta que habitualment treballa al CETI, per poder atendre als subsaharians.

Feia mesos que no es produïa un assalt massiu pel perímetre fronterer, i la principal via d’accés a Ceuta des del Marroc era la marítima; no en va els últims intents van ser repel·lits per les autoritats marroquines i espanyoles.

Després de l’assalt d’ahir, l’Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) va denunciar en un comunicat que els immigrants “han ruixat amb cal viva, excrements i orina” als agents i que 22 van haver de ser atesos. Aquesta associació va assenyalar que ja van advertir que l’anunci de la retirada de les concertines de les fronteres de Ceuta i Melilla “portaria problemes de seguretat”, sense que s’habilitessin mesures addicionals com un augment de la plantilla i més material antidisturbis i d’autoprotecció.

1.200 persones al CETI

L’entrada d’aquests 602 subsaharians a la ciutat autònoma va provocar que el Centre d’Estada Temporal d’Immigrants (CETI) tornés a veure’s desbordat, amb prop de 1.200 persones, més del doble de la seva capacitat. Això va obligar Defensa a haver d’instal·lar tendes de campanya per poder donar cabuda a tots aquests immigrants.

No és la primera vegada que aquesta circumstància es dona a Ceuta, encara que sí que feia temps que no es produïa, ja que gràcies a les contínues sortides programades d’immigrants cap a la Península Ibèrica s’havia aconseguit rebaixar la massificació d’immigrants al CETI fins a una ocupació de poc més de 600 persones.

tracking