Espanya

Pedro Sánchez guanya la moció de censura i és investit nou president

El líder socialista, que prendrà avui possessió del càrrec, obté 180 vots favorables al Congrés, quatre més dels necessaris

Pedro Sánchez guanya la moció de censura i és investit nou presidentEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va ser investit ahir pel Congrés espanyol el setè president del govern de la democràcia, en sortir victoriós en la moció de censura que havia presentat contra l’executiu de Mariano Rajoy, la primera a prosperar al país. La mesura s’havia presentat exactament feia una setmana, arran de la duríssima sentència del cas Gürtel, i en només set dies, ha provocat un gir de 180 graus al mapa polític espanyol.

D’un govern del PP en minoria parlamentària es passa a un altre liderat pel PSOE, també en minoria i que compta amb tan sols 84 diputats i suports teòricament limitats. Sánchez, però, sí que va guanyar la moció per ser president amb marge, 180 vots a favor, quatre més que els 176 necessaris, gràcies al suport del PSOE, Units Podem, ERC, PNB, PDecAT, Compromís, EH-Bildu i Nova Canàries.

El nou president va agrair el suport de la cambra a la investidura i va afirmar que s’escriu “una nova pàgina de la democràcia en aquest país”. Sánchez va garantir que el PSOE anteposarà els interessos dels espanyols als del seu partit i es va marcar el seu principal objectiu: “dignificar una democràcia ferma, forta i amb institucions exemplars”. Així, es va fixar com a tasques la regeneració democràtica, l’estabilitat pressupostària, el compromís d’Espanya amb Europa i la “convivència territorial”, en una picada d’ullet als partits nacionalistes que li han fet suport.

Va reconèixer, això sí, la complexitat de l’executiu que haurà de liderar, però va recordar que aquesta és la tònica de les democràcies europees: “parlaments fragmentats i democràcies que treballen pel consens i el diàleg”. En canvi, va afegir, “el que no hi ha són governs dirigits per partits sentenciats per la justícia”.

Sánchez també va tenir paraules per al PP, desallotjat de la Moncloa. Li va demanar que sigui “tan lleial” en l’oposició com ha estat el PSOE amb Rajoy o, en cas contrari, estarà “condemnat a la irrellevància”. També va recomanar als populars que el que han de fer per seguir endavant és “renovar” el seu lideratge, “regenerar-se” i ser capaços de “representar a l’Espanya conservadora que vol veure presidents nets i exemplars al capdavant del PP”.

Comiat de Rajoy

Mariano Rajoy, en la seva última intervenció en la tribuna com a president, es va acomiadar del càrrec amb l’“honor” de deixar una Espanya “millor” de la que es va trobar. Al seu parer, ha complert el mandat polític que tenia de “millorar la vida” de les persones i va agrair tant al seu partit com a tots els espanyols haver-li brindat comprensió i suport. “Sort a tots vostès pel bé d’Espa-nya”, va proclamar poc abans d’encaixar la mà del seu successor, un líder socialista que haurà de bregar amb un Congrés molt fragmentat, un PP en crisi, i amb partits amb interessos contraposats, en un escenari gairebé electoral.

Sánchez prendrà possessió del càrrec com a president avui a les 11 del matí. L’acte es farà un cop es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el decret amb el seu nomenament, firmat ahir a la tarda pel rei Felip VI, al palau de La Zarzuela. Després de jurar o prometre el càrrec, el nou president haurà de formar govern en un temps rècord. L’objectiu és que el pròxim consell de ministres, divendres que ve, ja sigui amb el nou equip de Sánchez. Un govern que segons fonts socialistes serà “petit”.

tracking