x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
espanya

Sánchez convocarà eleccions en uns mesos si prospera la moció

Els socialistes prenen aquest compromís mentre que Ciutadans els emplaça a pactar-ne una altra per tal d’investir un “candidat instrumental”
El PSOE va presentar la moció de censura divendres.

Sánchez convocarà eleccions en uns mesos si prospera la moció

El PSOE va presentar la moció de censura divendres.

efe
Actualitzada 27/05/2018 a les 07:04
El PSOE es va comprometre ahir a convocar eleccions en “uns mesos” si guanya la moció de censura que planteja contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i va reclamar a tots els diputats el seu suport perquè “aquest país no aguanta un dia més la corrupció del PP”.
Aquest compromís el va llançar la secretària d’igualtat del PSOE, Carmen Calvo, sobre la moció proposada pel líder del PSOE, Pedro Sánchez, i que actualment compta amb el suport de Podem, Compromís, ERC i Nova Canàries. Per la seva banda, Ciutadans va oferir als socialistes pactar una altra moció “amb un candidat instrumental” que no seria ni el líder de la formació taronja, Albert Rivera, ni tampoc Sánchez.

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va manifestar la intenció del seu partit de seure amb el PSOE si el president del govern “s’enroca a allargar la seva agonia i arrossegar els espanyols” amb ell. No obstant això, perquè això sigui possible Sánchez hauria de retirar la seva “precipitada” moció, “irresponsable i perjudicial per a Espanya”, per formar un “govern Frankenstein en mans dels que volen trencar el país”, segons va dir amb referència a un possible suport dels partits independentistes catalans.
La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va atribuir la presentació de la moció de censura a interessos “partidistes” i “personals” del secretari general del PSOE, a qui va advertir que el que interessa a l’Estat espanyol és que “hi hagi tranquil·litat”.

En clau catalana, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va avisar el PSOE que els vots dels seus vuit diputats al Congrés dels Diputats “seran incompatibles” amb els de Ciutadans, tot i que va recordar que “el primer plantejament” del seu partit a la campanya de les últimes eleccions generals era “fer fora el senyor Rajoy”. El suport de la moció per part del president de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra, i de Junts per Catalunya anirà condicionat a un canvi de discurs de Pedro Sánchez sobre “els presos polítics i exiliats i també sobre tot allò que signifiqui republicanitzar l’Estat espa­nyol”.
El líder del PSC, Miquel Iceta, que va clausurar ahir una convenció municipal dels socialistes a l’Hospitalet de Llobregat, va avisar Ciutadans que “no hi ha excuses” per no votar a favor de la moció de censura presentada per Pedro Sánchez. D’aquesta manera, Iceta va insistir que era una “obligació democràtica” que ara s’ha de convertir en una “oportunitat política”.


Possibles suports

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) és un dels partits favorables a la moció de censura dels socialistes. Tot i això, el diputat republicà Gabriel Rufián va instar demanar ahir a Sánchez que vagi a la presó madrilenya d’Estremera per demanar el suport al president d’ERC, Oriol Junqueras.
Els que sí que estan disposats a parlar sobre aquesta qüestió són els dirigents del Partit Nacionalista Basc, però amb una condició: que el PSOE accepti dur a terme “un canvi en el model territorial de l’Estat, en l’acceptació dels autogoverns d’Euskadi i de Catalu­nya”. La decisió del vot afirmatiu també dependrà de si el plantejament és “seriós i viable o només obeeix a interessos a curt termini i electoralistes”, segons el president del Partit Nacionalista Basc, Andoni Ortuzar.
Etiquetes
  • #4 Franc/And
    (28/05/18 07:24)

    No podeu parlar d'altres coses que sempre d'espanya ?

    Respondre
  • #3 Carles
    (28/05/18 00:24)

    Lo d'alliberar els presos polítics està molt bé. Ara bé , a Catalunya no l'interessa el que faci Espanya amb ella mateixa. Que Espanya sigui o no una repùblica es decisió dels espanyols. No dels catalans.

    Respondre
  • #2 Edu
    (27/05/18 23:15)

    Parecerse que su mujer le dio el ultimatum o moncloa o adeu..jaja

    Respondre
  • #1 Obs !
    (27/05/18 07:19)

    L´internacional sembla ésser ESPANYA, globalment !

    Respondre
4
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts