x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
espanya

Rajoy acusa Sánchez d'“afeblir” el país amb la moció de censura

El socialista presenta la mesura, que té poques possibilitats de prosperar per l’aritmètica parlamentària
Actualitzada 26/05/2018 a les 07:08
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, buscarà el suport necessari perquè prosperi la moció de censura que va presentar ahir contra el president espanyol, Mariano Rajoy, qui, al seu torn, el va acusar de pretendre rellevar-lo “a qualsevol preu i amb qui sigui” amb una iniciativa que, al seu entendre, afebleix Espanya.
Després de la sentència del cas Gürtel coneguda dijous, el PSOE va decidir fer el pas de presentar la segona moció de censura de la legislatura contra Rajoy i la quarta de tota l’etapa democràtica. Ho va fer, segons va explicar Sánchez, per “constituir un govern del PSOE” que tindrà com a objectiu convocar eleccions “al més aviat possible”, encara que sense fixar-se un termini concret.

“La moció és constructiva, per garantir la governabilitat, constituir i formar un govern del PSOE, amb fonaments sòlids i un full de ruta clar”, va dir Sánchez, qui va garantir que farà complir la Constitució. No va rebutjar, però, la possibilitat de ser investit amb el suport dels partits independentistes, ja que va apel·lar a la responsabilitat i generositat dels 350 diputats per, “entre tots, treure el país del fangar de la corrupció”.
L’objectiu real que Rajoy creu que té el líder del PSOE és ben diferent, ja que en una compareixença al Palau de la Moncloa i visiblement enutjat amb Sánchez, el va acusar de tenir com a única meta ser president del govern “a qualsevol preu”. Així, considera que “la moció no és la conseqüència de res, sinó l’excusa de totes les necessitats polítiques de Sánchez, que ja en el seu moment va tenir Espanya sense govern durant nou mesos, i ara vol tornar-hi pretenent constituir governs amb qualsevol”.

En concret, va exposar dues opcions del líder del PSOE: o pactar amb Cs i Podem alhora o fer-ho amb ERC, el PDeCAT, Bildu i Compromís. Al seu entendre, qualsevol govern format amb aquest suport és “inviable”, i Sánchez ho sap però “li és igual”. Per això, va advertir que “qualsevol dia el veurem pactant amb el se-nyor Puigdemont”.
Enfront de les pretensions de Sánchez, Rajoy va reivindicar la seva legitimitat per seguir sent president del govern i el seu dret a convocar eleccions quan consideri oportú. D’aquesta forma, també va rebutjar la petició de Ciutadans que convoqui en breu els comicis generals, perquè, en cas contrari, impulsarà o farà suport a una moció de censura.

Ho van demanar tant el líder d’aquest partit, Albert Rivera, en un missatge al seu compte de Twitter, com el secretari general, José Manuel Villegas, en una conferència de premsa a València. En tot cas, Ciutadans no té diputats suficients per impulsar una iniciativa d’aquest tipus només amb els seus escons (són 32 i en necessita 35), i Villegas va anunciar que votaran contra la moció dels socialistes, perquè no estaran al costat de Podem i els independentistes.

Avançament electoral inviable
L’exigència de Ciutadans que Rajoy convoqui eleccions perquè creu que la legislatura està “liquidada” no pot portar-se a efecte de moment, perquè és impossible fer-ho quan s’està tramitant una moció de censura. Però el president del govern no pensa avançar els comicis encara que fracassi la moció, ja que ahir va insistir en la seva intenció d’esgotar la legislatura, encara amb més motiu després d’haver aconseguit que el Congrés aprovés aquesta setmana el projecte de llei de pressupostos per al 2018.
Etiquetes
  • #1 Pobra Espanya!
    (26/05/18 16:37)

    No m'agrada massa el Sr. Rajoy , tot i que es al lloc que es perquè ha estat escollit democràticament, però enfront un pobre home com Sánchez, ( mil Vegades pitjor que el pitjor president espanyol de tots els temps l'inefable Zapatero) al que només aguanta una ambició desmesurada sense cap altra qualitat per el govern d'un país, que va com una veleta allà on bufa el vent que creu que el portarà a la Moncloa.. Millor que continuï Rajoy, pobra Espanya si Sánchez puja!

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts