Espanya

La guàrdia civil deté Zaplana per un cas de blanqueig de capitals

L’ex-president valencià és arrestat en el marc d’una investigació sobre adjudicacions sospitoses en la seva època al capdavant de la Comunitat

La guàrdia civil deté Zaplana per un cas de blanqueig de capitalsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unitat Central Operativa (UCO) de la guàrdia civil va detenir ahir a València l’expresident de la Comunitat Valenciana i exministre espanyol Eduardo Zaplana en el marc d’una investigació per delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació. Una recerca dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 8 de València i per la Fiscalia Anticorrupció sobre adjudicacions “sospitoses” del govern valencià en l’època de Zaplana (1995-2002), per les quals un grup d’empresaris podria haver pagat uns deu milions d’euros.

Estan sota sospita, en concret, les adjudicacions de les ITV i del pla eòlic. Els agents, en un dels registres realitzats, van acudir a la conselleria d’Economia per reclamar l’expedient complet del pla eòlic de la Comunitat Valenciana, convocat el 2001 i adjudicat posteriorment en diverses fases, i el corresponent a la concessió de les ITV, del 1997.

Entre els detinguts hi ha Vicente i José Cotino, empresaris i nebots de Juan Cotino, exdirector de la Policia Nacional i exvicepresident del govern valencià. Els agents es van interessar per la documentació relacionada amb l’empresa Proyectos Eólicos Valencianos, filial de la firma Sedesa, propietat de Vicente Cotino, un dels empresaris jutjats recentment per la trama valenciana de la Gürtel.

Un altre dels arrestats és qui va ser cap de Gabinet d’Eduardo Zaplana a la Comunitat Valenciana i posteriorment president del club de bàsquet Estudiantes, Juan Francisco García. La guàrdia civil també va detenir qui va ser director del Centre de Desenvolupament Turístic (CDT) de Benidorm i posteriorment director de Relacions Institucionals de Terra Mítica, Joaquín Barceló Llorens, i a la seva dona, Felisa López. Els investigadors creuen que els empresaris haurien pagat per aquestes adjudicacions, però són cautelosos a l’hora d’atribuir a Zaplana el cobrament d’aquestes comissions.

L’operació es va desencadenar a partir de la repatriació de part d’aquests diners, que presumptament estava ocult en paradisos fiscals, de manera que la connexió d’aquestes quantitats amb activitats presumptament delictives comeses en l’etapa de govern de Zaplana obre la possibilitat d’aixecar la prescripció d’aquests delictes.

La detenció de Zaplana es va produir a primera hora del matí al seu domicili de València, que els agents van registrar durant hores abans de traslladar-lo a la seva casa de Benidorm amb el mateix propòsit. De la seva casa de València els agents van treure diverses caixes amb material, i al seu garatge van intervenir dos turismes d’alta gamma i amb matrícula recent.

Operació oberta

Després dels registres el van traslladar a la comandància de la guàrdia civil de València juntament amb la resta de detinguts. L’operació continua oberta i no es descarten més arrestos.

La detenció de Zaplana ha suposat la seva suspensió de militància de forma cautelar per part del PP i la suspensió “amb caràcter immediat” de la seva relació amb Telefónica, per a la qual treballava a la seva àrea d’Assumptes Públics.

En el cas del seu excap de Gabinet, l’arrest va frustrar el seu intent de ser triat president de l’Associació de Clubs de Bàsquet (ACB) en una assemblea que precisament se celebrava ahir a Barcelona.

tracking