síria

Els Estats Units, França i el Regne Unit ataquen el règim d'Al-Assad

Resposta al bombardeig químic de Damasc sobre la ciutat rebel de Duma

Els Estats Units, França i el Regne Unit ataquen el règim d'Al-Assadefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En coordinació amb el Regne Unit i França, els Estats Units van executar ahir de matinada un atac contra tres instal·lacions en les quals, segons el Pentàgon, “el règim” de Bashar al-Assad desenvolupava i emmagatzemava armament químic, en resposta al bombardeig químic per part d’Al-Assad de dissabte de la setmana passada a la localitat rebel de Duma. “L’operació retalla la capacitat de Síria de desenvolupar, desplegar i usar armes químiques en el futur”, va assegurar la portaveu del departament de Defensa, Dana White. En total es van emprar 105 míssils durant l’ofensiva.

En una primera acció es van llançar 76 projectils contra un centre de recerca i desenvolupament a Barzah, als voltants de Damasc, mentre que una segona ofensiva, en la qual es van emprar 29 míssils, va tenir com a objectiu un centre d’emmagatzematge i un búnquer a Him Shinshar, a la província d’Homs.

Atac a la producció d’armes

En aquesta ocasió, segons va explicar White, l’atac es va centrar en la capacitat de producció d’armes, a diferència de l’any passat, quan l’exèrcit nord-americà va llançar 59 míssils Tomahawk contra la base aèria siriana de Shayrat (Homs), suposadament l’origen del caça que va executar el bombardeig químic al poble rebel de Jan Sheijun. No obstant això, el director de l’Estat Major Conjunt dels EUA, el tinent general Kenneth McKenzie, va voler recalcar que encara poden existir “parts residuals” del programa químic del “règim”, per la qual cosa no es pot garantir que no es produeixin nous atacs il·legals en el futur. En qualsevol cas, suposa una mostra d’unitat de l’aliança que conformen tres dels cinc membres permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. En aquest sentit, el president dels Estats Units, Donald Trump, va agrair a França i el Regne Unit la seva participació en l’operació. “Un atac perfectament executat anit. No podia haver tingut un millor resultat. Missió aconseguida!”, va escriure Trump al seu compte personal de Twitter. Per la seva banda, el portaveu de la comandància general de les forces armades sirianes, Ali Maihub, va afirmar que l’exèrcit "continuarà defensant Síria i protegint els seus ciutadans”.

RÚSSIA CONDEMNA 'L'AGRESSIÓ CONTRA UN ESTAT SOBIRÀ'

Rússia va acusar ahir a l’Organització de les Nacions Unides els Estats Units i països aliats de “trepitjar” el dret internacional per l’atac llançat contra Síria i va qualificar com a “vergonyoses” les excuses legals utilitzades. “Vostès estan trepitjant la Carta de Nacions Unides i el dret internacional”, va afirmar l’ambaixador rus davant l’ONU, Vasili Nebenzia. En la seva intervenció, el diplomàtic va llegir un comunicat del president Vladímir Putin en el qual es condemna de forma enèrgica “l’agressió contra un estat sobirà” que està al capdavant entre les nacions que lluiten contra el terrorisme. “L’escalada de la situació a Rússia representa un risc per a l’estructura de les relacions internacionals”, va agregar Nebenzia.

tracking