catalunya

El Parlament reivindica Puigdemont i el sobiranisme busca alternatives

La cambra aprova una resolució per demanar la posada en llibertat del president i dels diputats a la presó, i reclama el seu dret a presentar candidatura

El Parlament reivindica Puigdemont i el sobiranisme busca alternativesPARLAMENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament de Catalunya va reivindicar ahir el “dret” de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull a ser investits com a presidents de la Generalitat malgrat la seva reclusió, un reconeixement simbòlic i de valor polític, encara que les forces sobiranistes preparen una alternativa factible per formar govern.

Amb els vots de JxCat, ERC, la CUP i els comuns, i el rebuig de Cs, PSC i PPC, el ple del Parlament va aprovar una resolució en la qual es demana la “posada en llibertat immediata de tots els diputats i exdiputats” que “estan privats de llibertat”. En un altre dels punts de la resolució, en aquest cas ja sense el suport de Catalunya en Comú-Podem, les forces independentistes van aconseguir que el Parlament es comprometi a “adoptar totes les mesures necessàries per garantir” que Puigdemont, Sànchez i Turull “puguin exercir els seus drets polítics”, incloent-hi “el dret a sotmetre a debat i votació plenària la seva candidatura”.

L’aprovació d’aquest punt té una força simbòlica evident, tres dies després de la detenció de Puigdemont a Alemanya i cinc després de l’ingrés a la presó de cinc diputats de JxCat i ERC, si bé fonts sobiranistes van donar per fet que el gest no tindrà recorregut, perquè no s’intentarà forçar la investidura del president, reclòs a Neumünster (Alemanya).

En el si de JxCat, més enllà de la defensa explícita de la figura de Puigdemont, ja es preparen per buscar un nom alternatiu que sí pugui ser investit sense traves legals, a poder ser abans de la Diada de Sant Jordi. I no serà fàcil, no per una qüestió de vots, sinó perquè encara no hi ha consens sobre el pla D (després de Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull) entre les diferents famílies que cohabiten a JxCat. Aquí hauran de teixir-se uns delicats equilibris entre les preferències del bloc de diputats independents, que poden apostar per un perfil sense carnet de partit com Quim Torra, Eduard Pujol o Elsa Artadi (malgrat les seves aparents reticències a postular-se) i el criteri del PDeCAT, que ja fa mesos que deixa caure el nom de Marc Solsona. També circula el nom de Ferran Mascarell, que encara no és diputat però que sí podria ser-ho si Puigdemont, Sànchez, Turull i Josep Rull són inhabilitats.

DETINGUDES TRES PERSONES QUE ACOMPANYAVEN AL PRESIDENT

La policia espanyola va detenir ahir els dos agents dels mossos que acompanyaven Carles Puigdemont a la furgoneta quan va ser detingut a Alemanya. A un el van arrestar a casa seva, a Vilassar de Mar, cap a la una del migdia, i a l’altre a l’aeroport del Prat, pocs minuts abans, quan arribava en un vol procedent de Brussel·les. A la tarda, els agents van detenir l’historiador Josep Lluís Alay, que també acompa-nyava Puigdemont en el moment de la detenció. A tots tres se’ls acusa d’un delicte d’encobriment. D’altra banda, l’exconsellera d’Educació Clara Ponsatí es va entregar voluntàriament en una comissaria d’Edimburg. La justícia escocesa va decidir deixar-la en llibertat però amb la retirada de passaport.

tracking