CATALUNYA

Òmnium demana “generositat” i “unitat” als partits independentistes

L’entitat sobiranista exigeix a les formacions que diguin quina és la seva estratègia per trobar una sortida a la investidura

Òmnium demana “generositat” i “unitat” als partits independentistesefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Òmnium Cultural va exigir ahir “màxima unitat i generositat” als partits independentistes per garantir “al més aviat possible” la investidura del president de la Generalitat. L’entitat sobiranista va demanar a través del vicepresident, Marcel Mauri, que els partits revelin les seves estratègies i que facin “autocrítica”. Per Òmnium, les “diferents estratègies polítiques diferenciades” del sobiranisme provoquen “episodis desconcertants”, com el que es va viure dimarts passat a causa de l’ajornament de la investidura, fet que ha provocat discrepàncies entre Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP.

Mauri, que va llegir un manifest acompanyat de la junta directiva de l’organització, va demanar als partits sobiranistes que si formen un govern aviat serà possible “la restitució” de les institucions catalanes. En el manifest no es va parlar de cap nom, però Mauri va especificar que la demanda de generositat és “per a tots els partits sobiranistes” i que a Òmnium “no li correspon” valorar la possibilitat de noms alternatius a la presidència de la Generalitat, i en aquest sentit va remarcar que el candidat “és Carles Puigdemont perquè així ho ha decidit la majoria del Parlament i així ho ha dit el president [de la cambra catalana]”.

El manifest d’Òmnium també reclama a les forces sobiranistes que “assumeixin la responsabilitat que els ha donat les urnes” i que parlin “clar a la ciutadania i expliquin amb la màxima transparència les estratègies que cadascú creu que ha de seguir a partir d’ara”. L’entitat sobiranista entén que en “l’actual context polític complex i de repressió, les respostes polítiques també han de ser complexes i que no hi ha solucions ràpides ni fàcils”. Amb tot, va reclamar que a partir “de les legítimes estratègies de cada partit”, Òmnium demana que des del sobiranisme “es treballi per fixar uns objectius mínims de país que siguin àmpliament compartits i que permetin sumar més persones al projecte republicà i avançar cap a la materialització”.

Per l’organització, el camí és “llarg”però serà “irreversible sí així ho decideix la ciutadania”, i va apel·lar a no deixar-se atemorir “per la força d’un Estat que utilitza tots els mecanismes per silenciar” el sobiranisme. “Fem un exercici d’autocrítica i sinceritat amb nosaltres mateixos”, va afegir Mauri. El president de l’entitat, Jordi Cuixat, segueix en presó preventiva des del mes d’octubre.

Ahir es van seguir produint reaccions sobre la futura investidura o no del president destituït Carles Puigdemont. La consellera d’Educació, Clara Ponsatí, va declarar a l’emissora Rac1 que està a favor de tornar a celebrar eleccions a Catalunya si això “evita tenir tutelada una comunitat autònoma sota vigilància”.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joaquim Forn, que continua empresonat a Estremera, va assegurar a Twitter que “són moments durs” però que està “bé”. Aquest missatge va arribar després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena decidís a final de setmana mantenir-lo en presó provisional i sense fiança.

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, va assegurar que “l’única causa política imprescindible” és que hi hagi un govern de la Generalitat per recuperar les institucions d’autogovern de Catalunya.

El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va demanar ahir que es respectin “tots els sentiments d’identitat” i que la societat catalana no es trenqui.

tracking