ESPANYA

La fiscalia avisa Puigdemont que immunitat no és impunitat

Rajoy insisteix que si es pretén governar des de Brussel·les mantindrà el 155

La fiscalia avisa Puigdemont que immunitat no és impunitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia espanyola va advertir ahir Carles Puigdemont que la garantia d’immunitat parlamentària “no significa que no es pugui ordenar l’ingrés a presó per ordre judicial”, sinó que “es refereix exclusivament a la detenció policial”. El ministeri públic va emetre una nota després que Junts per Catalunya (JxCat) expliqués divendres que estava estudiant quines implicacions “polítiques i jurídiques” podia tenir la “immunitat” que tenen els diputats del Parlament. Per a la fiscalia, “és inadmissible una interpretació del privilegi de la immunitat parlamentària que derivi en impunitat”. En el comunicat, es va afegir, a més, que la legislació espanyola “no empara l’ús fraudulent de l’ordenament jurídic”. La fiscalia va assegurar també que Carles Puigdemont “continua amb el seu pla delictiu” i va argumentar així que els últims moviments de l’ara diputat i el fet que se n’anés a Bèlgica evidencien que manté “les actuacions que van culminar amb la declaració d'independència” del Parlament català a l’octubre.

Segons el ministeri públic, “la protecció dels parlamentaris no comporta en cap cas immunitat jurisdiccional, fora de l’aforament davant del tribunal competent”. En aquest sentit, en la nota va remarcar-se sobretot que aquesta immunitat “es refereix exclusivament a la detenció policial” i que no significa que no es pugui ordenar l’ingrés a presó per ordre judicial. De fet, la fiscalia espanyola va citar la doctrina del Tribunal Constitucional (TC) per afirmar que aquest “sempre ha postulat la interpretació restrictiva dels privilegis dels aforats”.

L’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, va manifestar que no descarta cap escenari per a la investidura del president cessat de la Generalitat, ni tan sols la seva presència física al Parlament el dia del debat i votació.

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va insistir ahir que si Carles Puigdemont “és investit o pretén ser president des de Brussel·les” es mantindrà l’aplicació de l’article 155. “És il·legal, va contra el sentit comú, la lògica i la raó”, va assegurar Rajoy des de Sevilla, on va participar en un acte del PP, i des d’on també va apel·lar que “tothom actuï amb responsabilitat”. “Una sola persona situada fora de la realitat no pot condicionar el futur de tots, no és admissible”, va asseverar. Mariano Rajoy també va carregar contra Ciutadans per no cedir-los un diputat perquè el Partit Popular a Catalunya pogués tenir grup parlamentari al Parlament. El president espanyol va avisar així la formació taronja que ho hauran d’explicar als votants. “Ho hauran d’explicar als nostres votants i també als seus”, va subratllar.

tracking