catalunya

Rajoy anuncia la constitució del nou Parlament per al 17 de gener

El president destaca la situació catalana com a “única ombra” que fa perillar l’economia

Rajoy anuncia la constitució del nou Parlament per al 17 de generefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar ahir que el nou Parlament de Catalunya es constituirà el 17 de gener vinent. Així ho va comunicar durant el balanç del 2017 que va oferir després de presidir el Consell de Ministres. Rajoy va assumir que aquest ha estat un exercici “extraordinàriament difícil” i “amb moments d’enorme tensió per a tots” perquè s’ha hagut de fer front a una cosa tan “desestabilizadora” com la declaració d’independència de Catalunya.

Malgrat això, el mandatari va considerar que hi ha més elements per fer un balanç positiu que negatiu, perquè creu que ha estat “un any guanyat per a la recuperació d’Espanya des del punt de vista econòmic, social i institucional”. Així, va subratllar que la consolidació de la recuperació econòmica es nota cada vegada més en la vida dels ciutadans.

“L’única ombra que es cerneix sobre l’economia és el factor d’inestabilitat que genera la política a Catalunya”, va recalcar abans de tornar a posar en valor l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. “El lògic i el raonable seria no tornar a posar-los a prova”, va ressaltar abans de considerar que al futur govern, “sigui quin sigui” li correspon exposar les seves prioritats polítiques dins la llei.

I va insistir que no hi ha lloc per a més apel·lacions a la ruptura o la il·legalitat “perquè la llei no ho permetrà” i perquè tampoc poden al·legar el suport majoritari de la societat “per mantenir-se en aquesta deriva tan perniciosa”. Rajoy va confiar que hi hagi al més aviat possible un govern a Catalunya capaç d’entendre’s amb tots els catalans i amb la resta d’Espanya i al qual va tornar a oferir un “diàleg constructiu”.

En aquest context és quan va anunciar la convocatòria de la sessió constitutiva del nou Parlament el 17 de gener després d’haver parlat amb els grups polítics, excepte amb la CUP. A partir d’aleshores s’iniciarà el termini de deu dies hàbils per a la primera sessió d’investidura. En plantejar-se-li si veu possible que s’hi presentés Carles Puigdemont, Rajoy va qualificar d’“absurd” pretendre ser president des de l’estranger, i hi va afegir que ell mai posaria de candidat algú que s’ha escapolit de la Justícia.

De la seva banda, Junts per Catalunya va assegurar que Puigdemont ha de ser investit president i que l’“Estat no ho pot impedir”. A través d’un comunicat, va dir textualment que “Puigdemont és el gran vencedor del 21-D”, afegint que no pensen “moure’s del principi segons el qual aquell que ha estat escollit democràticament ha de poder ser investit”.

Fórmula sense detallar

El mateix document recorda que JxCat deia en campanya que “perquè torni el president, s’ha de votar el president”, i després del 21-D ha quedat clar que “la gent ja ho ha fet. El que ha votat la gent no ho pot canviar el Parlament”, afirma la formació, tot i no detallar en cap moment amb quina fórmula volen investir Puigdemont a distància o aconseguir que pugui tornar de Brussel·les.

En un altre ordre de coses, l’exconseller Santi Vila va comparèixer ahir davant el Comitè d’Ètica del PDeCAT per donar explicacions sobre les declaracions públiques que va fer després de dimitir el 26 de novembre, el dia abans que el Parlament proclamés la independència. El comitè haurà de decidir si pren mesures contra Vila, que va dir que al govern del qual formava part hi havia companys d’“una ingenuïtat que sorprèn per l’edat que tenen”.

tracking