Orient Mitjà

L'ONU condemna la decisió d'EUA sobre Jerusalem tot i les amenaces

128 països voten a favor d’una resolució que demana a Washington que no mogui l’ambaixada de Tel-Aviv

L'ONU condemna la decisió d'EUA sobre Jerusalem tot i les amenaces

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una clara majoria de països es va unir ahir a l’ONU per condemnar la decisió dels Estats Units de reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel, desoint així les amenaces del president nord-americà, Donald Trump.

Amb 128 vots a favor, 9 en contra i 35 abstencions, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar una resolució no vinculant que demanda a Washington fer marxa enrere i que s’abstingui de traslladar la seva ambaixada a Jerusalem. Encara que no van servir per frenar la iniciativa, els advertiments llançats pels EUA en les últimes hores es van traduir en un grapat de suports i un nombre d’abstencions major de l’habitual en aquest tipus de resolucions. Finalment Guatemala, Hondures, Illes Marshall, Micronèsia, Nauru, Palau i Togo van votar en contra del text, alineant-se amb els Estats Units i Israel. Països com Argentina, Austràlia, Canadà, Colòmbia, Hongria, Mèxic, Panamà, Paraguai o Polònia van optar per abstenir-se, mentre que una vintena d’estats membres no van acudir a la sessió o van preferir no votar.

Així, la resolució va obtenir un suport una mica més limitat que moltes altres aprovades cada any en suport de Palestina, donant a entendre que la pressió nord-americana va tenir cert èxit. Sense anar més lluny, el dia anterior l’Assemblea General havia adoptat un text sobre la sobirania dels palestins als territoris ocupats, inclòs Jerusalem Est, amb 163 vots a favor, 6 en contra i 11 abstencions.

La votació d’ahir, però, es produïa en una situació molt diferent, amb Trump advertint que es prendria “personalment” la posició de cada estat. Les amenaces explícites del president incloïen la possibilitat de tallar ajudes als països que li donessin l’esquena en aquesta qüestió i van ser reiterades per la seva ambaixadora, Nikki Haley, moments abans de la votació. Així, Haley va insistir que els EUA “recordaran” el vot la propera vegada que un país li demani suport financer o polític.

Enfront del missatge de Haley, els palestins van demanar al món no cedir al “xantatge” i la “intimidació”. “No serem atemorits”, va afirmar el ministre palestí d’Exteriors, Riyad al-Maliki, que va titllar la decisió Trump d’“il·legal” i d’un “atac” contra el seu poble.

tracking