Catalunya

Puigdemont proposa als catalans una votació per continuar a la UE

El president de la Generalitat cessat pel govern espanyol creu que les institucions comunitàries responen a interessos econòmics “discutibles”

Puigdemont proposa als catalans una votació per continuar a la UEEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat cessat pel govern espanyol, Carles Puigdemont, proposa que els catalans puguin votar si volen continuar a la Unió Europea, segons unes declaracions que va fer al canal públic israelià 1Khan. En aquesta entrevista, Puigdemont va manifestar que “potser no hi ha gaire gent que vulgui formar part” d’una organització “insensible a l’atropellament dels drets humans i democràtics d’una part del territori”. Puigdemont va defensar la UE i l’euro, però creu que les institucions estan manades “per pocs” i “estan lligades a interessos econòmics cada cop més discutibles”.

Preguntat sobre si descarta que Catalunya surti de la UE, Puigdemont va dir que “els que no ho descarten són els espanyols i els europeus, perquè no paren de dir que quedarem fora de la UE”. El president cessat per l’aplicació de l’article 155 va puntualitzar, però, que qui ha de prendre la decisió de la UE són els “ciutadans de Catalunya”.

La proposta de Puigdemont va ser replicada ràpidament per part del govern espanyol. La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va recriminar a Puigdemont que vulgui proposar un referèndum per sortir de la UE. Creu que això podria impedir l’accés a les ajudes que reben “milers” d’agricultors i grangers catalans. Cospedal també va recordar que la política agrària comuna (PAC) suposa 1.500 milions d’euros d’ajuts fins al 2020 i va recordar que Catalunya “és el primer pilar” que rep aquestes subvencions. Per la seva banda, el candidat del PP a les eleccions del 21-D va criticar que Puigdemont vulgui fer un Brexit a Catalunya i va afirmar que el mercat laboral ja n’ha sortit prou perjudicat. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va comparar Puigdemont amb la ultradretana Marine Le Pen, ja que, al seu entendre, “nacionalisme i populisme són dues cares de la mateixa moneda” que volen “destruir” la UE. En un míting a l’Hospitalet de Llobregat, Rivera va dir que “la batalla de Catalunya és també la batalla d’Europa”. D’altra banda, el ple del Congrés dels Diputats celebrarà demà el seu primer debat sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalu­nya. Serà una setmana abans que comenci la campanya electoral per al 21-D. La cambra baixa també té previst debatre una moció presentada pel PDeCAT, que demana “derogar” tots els decrets de la suspensió de l’autonomia de Catalunya.

tracking