àfrica

Robert Mugabe dimiteix després de 37 anys en el poder a Zimbàbue

El president de la cambra baixa interromp la sessió on es debatia la moció contra el veterà mandatari per llegir la seva carta de renúncia

Robert Mugabe dimiteix després de 37 anys en el poder a Zimbàbue

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Robert Mugabe va dimitir ahir com a cap d’Estat de Zimbàbue després de 37 anys al poder, segons va anunciar el president de la cambra baixa del país, Jacob Mudenda, precisament mentre el Parlament debatia una moció de censura contra el veterà mandatari, de 93 anys, segons van informar mitjans locals.

Mudenda va interrompre la sessió conjunta de l’Assemblea Nacional i del Senat per llegir la carta de dimissió, amb efectes immediats, de Mugabe com a president, i va anunciar que avui mateix es nomenarà un substitut. Tot apunta que el successor serà l’ex-vicepresident Emmerson Mnangagwa, segons va avançar el secretari general del partit governant, Patrick Chinamasa.

De no haver dimitit, les dues cambres es disposaven a aprovar una moció de censura impulsada pel partit del propi Mugabe, la Unió Nacional Africana de Zimbàbue-Front Patriòtic (ZANU-PF), que compta amb majoria en totes dues sales, i que comptava a més amb el suport de la principal formació de l’oposició, el Moviment per al Canvi Democràtic (MDC-T). Als carrers, la notícia va ser rebuda amb eufòria, amb múltiples concentracions de celebració, i enmig del so dels clàxons dels cotxes.

Mugabe semblava resistir-se a abandonar el càrrec que ostentava des de 1987 (encara que anteriorment ja governava el país com a primer ministre, des de 1980) malgrat que els militars havien pres el control del país la nit de dimarts a dimecres de la passada setmana. El detonant de l’alçament militar va ser la destitució del vicepresident Mnangagwa el passat dia 6, forçada per la facció del partit governant afí a les ambicions de la primera dama, Grace Mugabe, de convertir-se en la successora del seu marit en el poder.

Des d’aleshores, la ZANU-PF, cofundada per Mugabe, va destituir al veterà líder com a número u de la formació i el va substituir per Mnangagwa, a més d’expulsar a Grace Mugabe i als seus aliats. Malgrat el rebuig popular i del seu propi partit, Mugabe no va dimitir ni quan la ZANU-PF li va donar un ultimàtum que va expirar aquest dilluns a les 12 del migdia, hora local. Per aquest, la formació va iniciar els tràmits per posar en marxa la moció de censura parlamentària, que finalment no es va consumar després de la renúncia definitiva del mandatari.

Els EUA demanen comicis lliures

Les reaccions internacionals a la notícia no es van fer esperar. Els Estats Units van descriure la dimissió de Mugabe com un “moment històric” per al país africà i van reclamar que, al marge dels acords “a curt termini” que es puguin establir per mantenir les tasques de govern, l’objectiu final ha de ser la celebració d’eleccions “lliures, justes i inclusives”. Així figura en un comunicat de l’ambaixada nord-americana a Harare, on es felicita a tots els ciutadans de Zimbàbue que “han alçat les veus i han demanat de forma pacífica i clara que ja havia arribat el moment del canvi”.

De la seva banda, el secretari general de l’ONU, António Guterres, va demanar al país calmadesprés de la dimissió. A través del seu portaveu Farhan Haq, Guterres va dir que Nacions Unides pren nota de la decisió i “anima a tots els ciutadans a mantenir la calma i la moderació”. Haq no va entrar a valorar el canvi a Zimbàbue, però va recordar que l’ONU sempre espera que “tots els líders escoltin el poble”.

tracking