Catalunya

El partit de Colau trenca el pacte amb el PSC a la ciutat de Barcelona

El 54% dels participants a la consulta de Barcelona en Comú vota a favor de posar fi a l’acord municipal pel suport socialista al 155

El partit de Colau trenca el pacte amb el PSC a la ciutat de BarcelonaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Barcelona en Comú ha decidit trencar el pacte de govern amb el PSC a l’ajuntament de la capital catalana a causa del suport dels socialistes a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, de manera que la formació que lidera Ada Colau governarà la ciutat en solitari. El portaveu de Barcelona en Comú, Enric Bàrcena, va anunciar ahir en roda de premsa que a la consulta interna convocada per decidir si es trencava amb el PSC hi van participar 3.800 persones –aproximadament el 40% del cens– i que hi van votar a favor 2.059, e1 54,18%. El no va obtenir 1.736 vots, un 45,68%, mentre que hi va haver 5 vots en blanc, un 0,13%.

La consulta, que ha estat la que ha comptat amb una major participació entre les que ha fet fins ara el partit, es va desenvolupar entre dijous passat i la mitjanit d’ahir, i demanava a la militància de Barcelona en Comú si atès el suport del PSC a l’article 155 de la Constitució calia posar fi al pacte municipal. Barcelona en Comú tindrà ara la governabilitat més complicada, atès que disposa d’onze regidors sobre un total de 41, i el PSC li n’aportava quatre.

El grup municipal demòcrata (PDeCAT) disposa de nou regidors, ERC en té 5, els mateixos que Ciutadans, el PPC en té tres, els mateixos que la CUP, i hi ha un regidor no adscrit. “Lamentem la situació a la qual hem arribat”, va afirmar el primer tinent d’alcalde de la ciutat, Gerardo Pisarello, que va criticar que el PSC s’hagi situat “al costat del PP i de Ciutadans” en una posició favorable a l’aplicació de l’article 155 que “fins i tot les seves pròpies bases i alguns alcaldes han rebutjat de manera clara”.

Pisarello, a qui van flanquejar tots els membres de la nova direcció executiva de BComú, va dir que “aquesta consulta no hauria estat necessària” si el PSC “hagués consultat les seves bases sobre el 155”. A més, va considerar que el pacte de govern entre la formació de Colau i els socialistes, que tots dos grups van subscriure el maig de 2016, ha tingut “efectes molt positius”, però va lamentar que “desgraciadament” el PSC ha decidit “abandonar l’espai de diàleg” que a parer de Pisarello se “sintetitzava” a posicionar-se contra del 155 i en contra d’una declaració unilateral d’independència.

LA CUP DECIDEIX EN ASSEMBLEA PRESENTAR-SE A LA ELECCIONS

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) va decidir ahir en assemblea nacional concórrer a les eleccions del 21 de desembre liderant “una candidatura el més àmplia possible, clarament rupturista, independentista i d’esquerres”. Tot i que els independentistes consideren que aquests comicis són “il·legítims”, un 91,63% dels militants que van participar a l’assemblea extraordinària van votar a favor de presentar-se, enfront d’un 7,83% que va optar pel no. Coincidint amb la decisió de la CUP, l’assemblea general de Procés Constituent, el moviment social i polític liderat per Teresa Forcades i Arcadi Oliveres, va decidir també concórrer a les eleccions incorporant-se a la llista que defineixen “de l’esquerra rupturista catalana”.

tracking