catalunya

Presó per a Junqueras i per a vuit ex-consellers catalans per rebel·lió

Lamela decreta reclusió incondicional sense fiança per als antics membres del gabinet català, excepte Santi Vila

Presó per a Junqueras i per a vuit ex-consellers catalans per rebel·lióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La jutge de l’Audiència Nacional espanyola Carmen Lamela va decretar ahir presó incondicional sense fiança per a l’ex-vicepresident català Oriol Junqueras i per a set exconsellers, mentre que va imposar una fiança de 50.000 euros a l’exconseller Santi Vila per poder eludir la presó. La jutge assumeix completament la petició de la fiscalia i envia a la presó per risc de fugida, de destrucció de proves i de reiteració delictiva Junqueras i els vuit exconsellers que van comparèixer ahir investigats per rebel·lió, sedició, malversació i altres delictes connexos.

A més de Junqueras van a la presó els exconsellers Jordi Turull (Presidència), Josep Rull (Territori), Meritxell Borràs (Governació), Raül Romeva (Assumptes Internacionals), Carles Mundó (Justícia), Dolors Bassa (Treball), Joaquim Forn (Interior) i Santi Vila (Empresa). Aquest últim, que va dimitir un dia abans de la declaració d’independència, fins que dipositi la fiança. Els set consellers van ser traslladats al penal d’Estremera, mentre que les dues conselleres van ingressar a la presó de dones d’Alcalá Meco.

La jutge ha apreciat alta probabilitat de risc de fugida perquè “tampoc pot oblidar-se el poder adquisitiu dels querellats, que els permet abandonar fàcilment ter­ritori espanyol i subsistir a l’estranger”. Al·ludeix així Lamela a la fugida de l’expresident Carles Puigdemont i d’altres quatre exconsellers a Brussel·les, pels quals la fiscalia va demanar a la jutge que dicti les corresponents ordres europees de detenció, i les adreci a les autoritats belgues perquè posin aquests cinc investigats a la disposició de la Justícia, sol·licitud que la magistrada no va resoldre ahir.

Per avaluar el risc de fuga, la jutge també té en compte la gravetat de les penes a les quals s’exposen els investigats en aquesta causa perquè “a major gravetat dels fets i de la pena, més intensa cal presumir la temptació de fugir”. En aquest sentit, l’aute recorda que “els querellats s’enfronten a penes que poden arribar als 25 anys de presó”.

Mentrestant, el jutge Pablo Llarena, que instrueix una querella pels mateixos fets al Tribunal Suprem contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els altres cinc membres de la mesa, va accedir a petició dels advocats a suspendre les compareixences d’ahir perquè els lletrats disposin de més temps. Els prendrà declaració dijous que ve.

En un missatge de Brussel·les, Puigdemont va qualificar l’empresonament dels consellers cessats de “greu error, gravíssim atemptat a la democràcia” i d’un “cop contra les eleccions del 21 de desembre”. Puigdemont va alertar que els comicis “es desenvoluparan en un clima de repressió i empresonaments polítics sense precedents i inacceptables a l’Europa del segle XXI”.

tracking