espanya

Puigdemont confirma que no anirà a l'Audiència Nacional a declarar

L’expresident denuncia un “judici polític” i assegura que no pretén “eludir la justícia”STampoc no acudiran a Madrid els quatre exconsellers que romanen amb ell a Brussel·les

Puigdemont confirma que no anirà a l'Audiència Nacional a declararEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont va confirmar ahir al vespre a través d’un comunicat que no acudirà avui a l’Audiència Nacional, on està citat a declarar pels presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació. Tampoc ho faran els quatre exconsellers que romanen amb ell a Brussel·les: Clara Ponsatí, Meritxell Borràs, Antoni Comín i Meritxell Serret. En canvi, sí que respondran a la crida de la justícia l’exvicepresident Oriol Junqueras i la resta del govern destituït per, segons les paraules de Puigdemont, “denunciar la falta de garanties del sistema judicial espanyol i la seva voluntat de perseguir idees polítiques”.

L’ex-president català va denunciar un “judici polític” i va assegurar que, malgrat la incompa­reixença”, no pretén “eludir la justícia”. L’absència de Puigdemont podria obligar la jutge que instrueix la causa, Carmen Lamela, a enviar una ordre de detenció a les autoritats belgues per a la futura extradició a Espanya.

L’advocat belga de Carles Puigdemont, Paul Bekaert, ja havia avançat hores abans la intenció de l’expresident de no acudir a la citació i va proposar a les autoritats judicials espanyoles que l’expresident declari des de Bèlgica.

L’ex-president català i els tretze exconsellers del govern estan citats entre avui i demà al matí i la fiscalia preveu demanar-ne la presó incondicional davant el risc de fugida, a causa de la gravetat de les penes de què els poden acusar, fins a 30 anys de presó per rebel·lió, i per la reiteració delictiva. La magistrada va acordar fixar una fiança civil de 6.207.450 euros que hauran de dipositar en el termini de tres dies amb la prevenció que s’embargaran els seus béns fins aconseguir-la si no la dipositen.

També avui, però davant del Tribunal Suprem, estan citats a declarar l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i altres cinc membres de la mesa. Tots ells ho faran en qualitat d’investigats pels presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons, entre d’altres. Un d’ells, Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí Que es Pot, va qualificar d’“irresponsable” l’actitud de Puigdemont.

tracking