catalunya

Puigdemont renuncia al Senat i JxSí l'insta a declarar ja la independència

El president català descarta comparèixer a la cambra alta perquè Rajoy ja té decidit aplicar el 155

Puigdemont renuncia al Senat i JxSí l'insta a declarar ja la independènciaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no acudirà al Senat per defensar les seves al·legacions contra l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, segons va comunicar ahir als grups la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Diverses fonts sobiranistes havien apuntat prèviament que la decisió de Puigdemont d’acudir aquesta tarda al Senat ja estava presa, però finalment el ple monogràfic del Parlament per respondre a l’aplicació del 155 serà també avui a la tarda.

Altres fonts, però, van apuntar que el motiu de la no assistència de Puigdemont al Senat és que l’executiu català està convençut que el govern espanyol ja té decidit aplicar el 155, i no vol que s’humiliï la institució de la Generalitat. El mateix president català, a través del seu compte d’Instagram, va assegurar que “no perdem el temps amb aquells que ja han decidit arrasar l’autogovern”.

Dimarts, Forcadell va convocar el ple específic del Parlament per avui a les deu del matí, la qual cosa permetia a Puigdemont comparèixer a les cinc de la tarda davant la comissió de 27 senadors encarregada de tramitar les mesures de l’article 155. Però amb aquest canvi d’última hora anunciat per Forcadell el ple del Parlament començaria també a les cinc, una modificació que no va agradar a Ciutadans, que va demanar una reunió de la junta de portaveus per reclamar que l’inici de la sessió plenària es mantingués al matí.

Segons fonts parlamentàries, el ple començarà amb la intervenció d’un representant de Junts pel Sí (JxSí) i un altre de la CUP, que durant 15 minuts cadascun explicaran els motius de la seva petició del ple específic. A continuació podrà intervenir Puigdemont sense limitació de temps i després serà el torn dels portaveus de cada grup, que tindran mitja hora cadascun. Fonts sobiranistes van assegurar que les propostes de resolució derivades del ple es votarien ja divendres.

Mentrestant, l’opció de la declaració d’independència pren cada vegada més força. Puigdemont va convocar una “reunió informal” del govern al Palau de la Generalitat a les set de la tarda, que continuava a l’hora del tancament d’aquesta edició. Hi assistia el govern en ple, però també l’expresident de la Generalitat Artur Mas, la direcció del grup de Junts pel Sí, Lluís Corominas i Marta Rovira, la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, i el número 2, David Bonvehí, així com representants de diverses entitats sobiranistes.

Justament, abans de la trobada es va reunir el grup parlamentari de Junts pel Sí, que va acordar que no s’ha d’anar cap a un escenari d’eleccions, sinó que s’ha d’aixecar la suspensió de la declaració d’independència en el ple que comença avui. Amb aquest missatge van arribar a la reunió a Palau.

Santi Vila, a la corda fluixa

Mentrestant, la possibilitat de proclamar la república, en lloc de convocar eleccions per intentar evitar l’aplicació del 155 com suggerien algunes veus del govern, com Santi Vila, ha alimentat les últimes hores els rumors de possibles dimissions de consellers, entre les quals la del mateix titular d’Empresa.

Per la seva banda, l’ANC ha convocat per demà una mobilització enfront del Parlament “per defensar la república” catalana, davant la possibilitat que la cambra acabi aprovant la declaració unilateral d’independència.

tracking