Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
espanya

Rajoy activa l'article 155 per destituir Puigdemont i convocar eleccions

El Senat validarà la setmana que ve la proposta, que també preveu fer cessar tots els consellers i limitar les funcions del parlament
Mariano Rajoy va comparèixer davant dels mitjans per explicar l'aplicació de l'article 155.

Rajoy activa l'article 155 per destituir Puigdemont i convocar eleccions

Mariano Rajoy va comparèixer davant dels mitjans per explicar l'aplicació de l'article 155.

EFE
Actualitzada 22/10/2017 a les 07:03
El govern espanyol va anunciar ahir l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola per suspendre l’autonomia de Catalu-nya. Després d’un consell de ministres extraordinari celebrat ahir, el govern de Marino Rajoy va anunciar que destituirà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i tots els consellers. A més, també limitarà les funcions del Parlament català i convocarà eleccions autonòmiques perquè se celebrin en un màxim de sis mesos. L’aplicació de l’article 155 es va acordar amb el PSOE i Ciutadans.
Aquestes són les principals mesures que va decidir ahir l’executiu espanyol i que obtindran el llum verd del senat –on el PP disposa de majoria absoluta– probablement a finals de la setmana que ve. El parlament català no podrà proposar cap candidat a la presidència de la Generalitat i a l’hemicicle no s’hi podran celebrar debats ni votacions d’investidura. Segons va explicar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el Parlament català exercirà la funció representativa que té assignada “per garantir el ple respecte a l’Estatut i la Constitució”.
El president del govern espa-nyol va culpar l’executiu de Puigdemont d’haver arribat a aquesta situació. “No ho afirmaré categòricament, però tinc la convicció que alguns volien arribar a aquesta situació. Les coses no es podien fer pitjor, fins i tot per als seus propis interessos”, va afirmar Rajoy. També es va pronunciar sobre l’aplicació del 155 l’expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que juntament amb el president d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, va demanar a Puigdemont que rectifiqui i convoqui eleccions abans que el Senat validi l’aplicació de l’article 155. Poques hores després de l’anunci, milers de persones es van manifestar al centre de Barcelona contra la decisió del govern espanyol i per demanar alhora l’alliberament pels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Segons la guàrdia urbana, 450.000 persones van recórrer el Passeig de Gràcia i el carrer Aragó de la capital catalana. En aquesta manifestació també hi estava present el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va dir que Mariano Rajoy “va traspassar tots els límits” amb l’anunci d’un “cop d’Estat de facto”.

Ple sobre la suspenció
Per la seva banda, Carles Puigdemont va dur a terme ahir a la nit un discurs en què proposa que el Parlament català celebri un ple per decidir sobre “l’intent de liquidar” l’autogovern català en “el pitjor atac a les institucions democràtiques” de Catalunya des dels temps de Franco. Aquest ple tindria lloc abans que entrés en vigor la suspensió de l’autonomia. El president de la Generalitat va acusar el govern espanyol de voler “anul·lar als despatxos” el que els catalans “van decidir a les urnes”. A més, va acusar-lo de menysprear “la voluntat popular i violentar el Parlament i totes les garanties i drets dels diputats”. Puigdemont va criticar que el govern espanyol vulgui “autoproclamar-se de forma il·legítima representant de la voluntat dels catalans” encara que el PP tingui uns resultats “escassos” a Catalunya. En un discurs en què va alternar el català, el castellà i l’anglès, Puigdemont va lamentar que el govern espanyol hagi respost amb “silenci o repressió” les ofertes de diàleg.
Etiquetes
  • #1 Arriba España
    (22/10/17 23:46)

    Franco ha tornat. Posaran a la presó als representants electes del poble català, controlaran els medis informatius (tindran la objectivitat i la pluralitat de TVE, no et fot?), els mossos i bloquejaran la voluntat popular en el Parlament. Miraran de transformar les escoles i espanyolitzar Catalunya d'una vegada per totes. La única solució que te Catalunya és proclamar la independència. L'alternativa és la foscor, la repressió i la decadència de Catalunya.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts