catalunya

Puigdemont declara la independència però la deixa en suspens

El president afirma que “assumeix el mandat del poble” però aposta per “suspendre els efectes” de la proclamació per obrir la porta al diàleg

Puigdemont declara la independència però la deixa en suspensEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar ahir que assumeix el “mandat del poble” perquè “Catalunya es converteixi en un Estat independent en forma de república”, però seguidament va proposar “suspendre els efectes de la declaració d’independència” per obrir la porta al diàleg. Mentrestant, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha convocat per avui un consell de ministres extraordinari per analitzar la situació.

En l’esperada compareixença al Parlament –l’inici de la qual es va retardar una hora– Puigdemont va evitar optar per la via directa a la independència, en un intent de “desescalar la tensió” amb l’Estat, un “gest de generositat i responsabilitat” amb què espera “obrir un temps de diàleg” les pròximes setmanes.

En el discurs, Puigdemont va repassar el procés sobiranista des de la sentència del TC sobre l’estatut i va criticar les càrregues policials de l’1 d’octubre, que va assegurar que quedaran “gravades per sempre en la memòria” dels catalans. “No som delinqüents, no som bojos, no som colpistes, no som abduïts. Som gent normal que vol votar. I que ha estat disposada a tot el diàleg necessari per fer-ho de manera acordada. No tenim res contra Espanya o els espanyols, al contrari, ens volem reentendre millor, perquè la relació no funciona”, va assenyalar.

Tot seguit, els grups parlamentaris van tenir torn de resposta. Inés Arrimadas, portaveu de Ciutadans, va dir que això era la crònica d’un cop anunciat, un cop a la democràcia, a l’Estatut i sobretot al projecte comú espanyol. El portaveu del grup socialista, Miquel Iceta, es va sorprendre que el president demanés suspendre una declaració d’independència “que no s’ha produït”, mentre Lluís Rabell, de CSQP, va demanar diàleg i un referèndum “com cal”. Des del PP, Xavier García Albiol va avisar que “no hi haurà república independent”.

Anna Gabriel, de la CUP, va expressar el rebuig al fet que la declaració d’independència sigui suspesa en espera d’una mediació que no s’ha produït i amb “un Estat espanyol que no ho vol”, per la qual cosa va advertir que “no renuncia” a l’objectiu d’una declaració efectiva i amb caràcter immediat. “S’ha perdut una ocasió per proclamar el naixement d’una república que posava fi al règim del 78”, va lamentar. Malgrat el desacord, els diputats de la CUP van signar la declaració d’independència al costat dels parlamentaris de Junts pel Sí.

Des de Moncloa, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que el govern no pot acceptar que es doni validesa a l’1-O, i va anunciar la convocatòria per avui d’un consell de ministres extraordinari, en què s’estudiarà una possible resposta.

S'AVANÇA EL CONSELL DE MINISTRES PER TRACTAR LA QÜESTIÓ

El consell de ministres es reunirà avui a les vuit del matí, una hora abans del que és habitual, per tractar la situació de Catalunya. Així ho va explicar el Cap de Govern, Toni Martí, durant la celebració de la Festa Magna, afegint que “la posició oficial de l’executiu es farà saber a la tarda, per mi mateix o pel ministre portaveu”, Jordi Cinca. “No hi ha pla de contingència pel que pugui passar. Veurem que diu Puigdemont, però les posicions estan molt enfrontades”, va recordar Martí poques hores abans de la compareixença del president català davant el Parlament. En tot cas, el cap de Govern va assegurar que “a nosaltres ens preocupa molt la situació”. Martí va negar que s’hagi postulat com a mediador entre els governs de Catalunya i Espanya, com havien apuntat alguns mitjans, afirmant que tot el contacte que ha tingut amb les autoritats del país veí s’ha limitat a “converses privades” amb totes dues parts. “No m’he ofert com a mediador de res”, va sentenciar. “A més, s’ha dit que Espanya no vol mediadors, i al cap de Govern no li pertoca fer-ho”, va reiterar.

tracking