Catalunya

Milers de persones es manifesten a Barcelona per la unitat d'Espanya

Manifestants de tot Catalunya i de diversos punts de l’Estat omplen el centre de la capital catalana amb lemes contra “el separatisme”

Milers de persones es manifesten a Barcelona per la unitat d'EspanyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Desenes de milers de persones van manifestar-se ahir a Barcelona a favor de la unitat d’Espanya i en contra de la independència de Catalunya, en una marxa convocada sota el lema Prou! Recu- perem el seny’ Les xifres de participants van ser de 350.000 per­sones, segons la guàrdia urbana i de fins a 950.000, segons l’entitat Societat Civil Catalana.

Els manifestants, arribats a Barcelona de tot Catalunya i també d’altres punts de l’Estat espa-nyol, van exhibir banderes espanyoles, senyeres i algunes d’europees, i van cridar proclames contra el “separatisme” i contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i a favor de la policia espanyola i la guàrdia civil. La marxa multitudinària va començar a caminar amb dificultats i minuts de retard per avançar des de la plaça d’Urquinaona i va acabar a l’Estació de França, on el premi Nobel de Literatura, Mario Vargas Llosa, i l’expresident del Parlament europeu Josep Borrell van fer parlaments per la unitat. En aquest sentit, Borrell va afirmar que “Catalunya no és una colònia” ni un “Estat ocupat militarment”, i va fer una crida a Puigdemont perquè “no empenyi el país cap al precipici”, ja que “si es declara unilateralment la independència aquest país se’n va en orris”.

El manifest de Societat Civil llegit al final de la marxa va servir per demanar acabar amb la “marginació” dels catalans no nacionalistes, així com amb la “confrontació” i el “dolor” que aquesta entitat assegura que viu la població de Catalunya arran de l’1-O. Present a la marxa, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, va indicar que el govern “no abandonarà” cap català i va mostrar-se convençuda que la manifestació posarà “fi a l’independentisme”. El líder del PPC, Xavier García Albiol, va destacar la manifestació com el “segon moment” històric “en defensa de la democràcia” des de les mobilitzacions per Miguel Ángel Blanco, i va advertir: “No permetrem ni una independència en present ni per etapes.” Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va agrair a Puigdemont, al vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i la CUP que hagin “unit a tots els espanyols”, i va reclamar “urnes” per poder votar ja eleccions autonòmiques.

EL GRUP THE ELDERS DEMANA UNA REVOLUCIÓ PACÍFICA I DIÀLEG

El grup de líders internacionals que formen The Elders (Els Majors, en anglès) van demanar ahir “diàleg” i una “resolució pacífica” del conflicte català. L’entitat, fundada per Nelson Mandela i de la qual formen part Kofi Annan, Ban Ki-moon, Marti Ahtisaari, Gro Harlem Brund­tland, Jimmy Carter o Desmond Tutu, va mostrar “profunda preocupació” davant la recent “confrontació violenta” a Catalunya i va reclamar a “totes dues parts” buscar una “resolució pacífica” del conflicte “a través del diàleg”. Van reclamar també a les “dues parts” que deixin d’utilitzar llenguatge i accions “divisives” i “incendiàries”. The Elders va assegurar haver “aplaudit” el “progrés” efectuat per Espanya des de la transició, que ara pot posar-se en risc.

tracking