CATALUNYA

CaixaBank trasllada la seu social a València i Gas Natural, a Madrid

Altres empreses com Banco Mediolanum o Naturhouse també deixen Catalunya, i altres com Freixenet o Catalana Occident es plantegen fer-ho aviat

CaixaBank trasllada la seu social a València i Gas Natural, a MadridEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de la decisió de BancSabadell de traslladar-se a Alacant a causa de la incertesa política a Catalunya, CaixaBank va acordar ahir moure la seu social a València. Gas Natural Fenosa, d’altra banda, marxa a Madrid.

La possibilitat que el Parlament català aprovi una declaració unilateral d’independència –de moment Puigdemont compareixerà dimarts davant la cambra per “informar de la situació política actual”– ha provocat una fugida de companyies, per garantir l’empara dels ens reguladors europeus davant qualsevol escenari.

CaixaBank va reunir ahir el consell d’administració en sessió extraordinària per adoptar aquest canvi, emparant-se en el decret llei aprovat al matí pel consell de ministres, i pel qual s’elimina el requisit de sotmetre un trasllat d’aquest tipus a la junta d’accionistes. Encara que s’especulava amb la possibilitat que el trasllat fos a Palma, finalment el consell va decidir per unanimitat portar el domicili a València.

Amb aquesta mesura, l’entitat vol “protegir els interessos de clients, accionistes i empleats, la qual cosa garanteix la permanència de l’entitat sota la supervisió del Banc Central Europeu” davant una eventual secessió. “La continuïtat a la zona euro garanteix a CaixaBank seguir comptant amb òptimes condicions de finançament per, al seu torn, mantenir el flux de crèdit a famílies i empreses a Catalunya i la resta d’Espanya, així com preservar la integritat dels dipòsits dels clients”, va destacar l’entitat.

També el consell de l’energètica Gas Natural Fenosa es va reunir d’urgència per aprovar el trasllat “temporal” de la seu social a Madrid. L’empresa va justificar la decisió per “la situació política i social que està vivint Catalunya i a causa de la inseguretat jurídica que això genera”.

També han acordat deixar Catalunya altres firmes com Banco Mediolanum, Arquia Banca, Oryzon, Dogi, Naturhouse o Derby Hotels, mentre que altres com Freixenet, Catalana Occident o Renta Corporación han obert la porta a una decisió d’aquest tipus.

D’altra banda, l’ex-president català Artur Mas va advertir en una entrevista al Financial Times que Catalunya encara no està preparada per a una “independència real”. En aquest sentit, Mas va assenyalar que Catalunya “s’ha guanyat el dret a ser un Estat independent”, afegint que per ser-ho hi ha coses que encara no té.

Desmentit d’Artur Mas

Després de la publicació de l’entrevista, l’oficina de premsa de l’expresident va desmentir que Mas hagués dit que Catalunya no estigui preparada per a la independència real, i va difondre la transcripció del fragment de l’entrevista: “Per ser independent fan falta unes quantes coses que encara no tenim: control d’infraestructures, de duanes i fronteres, que la gent pagui a la Hisenda Catalana i una justícia que faci complir les lleis del Parlament. Fins que això no sigui operatiu, la independència no és real.”

La jornada d’ahir també va estar marcada per la declaració davant l’Audiència Nacional del major dels mossos, Josep Lluís Trapero, i dels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, acusats de sedició. Tot i que no es van decretar mesures cautelars per a cap d’ells, la Fiscalia va demanar que tornin a comparèixer en haver-se aportat nova documentació sobre els fets dels dies 20 i 21 a la conselleria d’Economia.

tracking