Gran Bretanya

Londres proposa un acord duaner amb la UE per evitar “l'abisme”

El Govern britànic proposa mantenir la unió de duanes durant un o dos anys per impedir el col·lapse en les dues zones

Londres proposa un acord duaner amb la UE per evitar “l'abisme”EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Regne Unit va detallar ahir en un document els seus plans per a un nou sistema duaner amb la Unió Europea (UE) que contempla una unió “temporal” d’un o dos anys i que evitaria un “abisme” per a empreses i individus després del “brexit”. El ministre encarregat de gestionar la sortida del país de la UE, David Davis, va explicar que les propostes de l’executiu “beneficiaran” tant la UE com el Regne Unit, i evitaran una esquerda comercial entre les dues parts després de consumar-se el “divorci” entre Londres i Brussel·les. Aquest document és el primer d’una sèrie que divulgarà l’executiu de Theresa May per tractar assumptes crítics de les negociacions amb el bloc comunitari, la tercera fase del qual s’iniciarà el pròxim dia 28. Segons recull aquest text oficial, el Regne Unit podria plantejar “una unió duanera temporal” de durada limitada, “d’entre un i dos anys”, amb els països de la Unió Europea amb l’objectiu de facilitar el comerç amb la resta dels 27 i que evitaria problemes fronterers.

“La manera com enfoquem la circulació de béns per la nostra frontera serà un punt crucial per a la nostra política de comerç independent”, va indicar Davis. Per al polític conservador, un període transitori “implicaria que els negocis només haurien d’adaptar-se una vegada i facilitaria una transició suau i ordenada". En aquest termini, Londres vol poder negociar els seus propis acords comercials internacionals, un fet que no pot fer ara, com a integrant de la unió duanera. Una vegada expirat el període estipulat, el Regne Unit suggeria dos possibles models per a l’intercanvi de béns, segons es detalla en l’informe.

El primer passaria per arribar a un acord duaner “molt simplificat”, amb requisits que generessin “les mínimes friccions possibles”, i que estigués destinat a “continuar alguns dels acords existents amb la UE, per reduir i eliminar barreres comercials”. El segon seria crear una nova “associació duanera”, diferent de l’actual, que “acabaria amb la necessitat d’una frontera comercial entre els dos territoris, ja que el Regne Unit és el principal soci comercial de la UE, així que l’interès de les dues parts hauria de trobar una bona relació”, va afirmar Davis.

Un portaveu de la Comissió Europea, per la seva part, va assenyalar que s’estudiarà “detingudament” la proposta, encara que també va recordar que com el negociador en cap de la UE, Michel Barnier, havia dit en diverses ocasions, “un comerç sense friccions no és possible fora del mercat únic i la unió duanera”. Des d’Escòcia, la primera ministra Nicola Surgeon va titllar la proposta britànica, “d’estúpida”.

tracking