brasil

Lula da Silva, condemnat a nou anys i mig de presó per corrupció

L’ex-president brasiler s’hauria beneficiat de 3,7 milions de reals en suborns de la constructora OAS

Lula da Silva, condemnat a nou anys i mig de presó per corrupcióefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ex-president brasiler Luiz Inácio Lula da Silva ha estat condemnat a nou anys i mig de presó per un tribunal de primera instància, per la implicació en la xarxa de cor­rupció que va operar a Petrobras, segons han informat fonts oficials. Aquesta és la primera condemna que rep l’exmandatari, qui encara respon a cinc causes penals més obertes per la justícia, la majoria relacionades amb el cas Petrobras.

La sentència ha estat dictada pel jutge Sergio Moro, responsable de les investigacions sobre la colossal trama corrupta destapada en el si de la petroliera estatal. Lula era acusat per la fiscalia de corrupció passiva i neteja de diners per suposadament haver rebut 3,7 milions de reals (1,2 milions d’euros) en suborns arran de contractes subscrits entre la constructora OAS i Petrobras. El pagament s’haurien materialitzat en la reserva i reforma d’un apartament tríplex al balneari de Guarujá, al litoral de l’Estat de Sao Paulo, i el pagament de l’emmagatzematge dels regals rebuts durant la seva gestió (2003-2010).

L’immoble apareix als registres com a propietat de la constructora OAS, una de les implicades en l’escàndol de Petrobras, però segons l’acusació el veritable propietari seria Lula, qui l’hauria rebut en concepte de suborn, és a dir, a canvi de “favors” fets des del a la constructora.

Candidatura en joc

Malgrat la condemna, l’ex-mandatari brasiler encara podria aspirar a ser candidat per a les eleccions generals del 2018, fet que només seria impedit si la sentència fos ratificada en segona instància. El cert és que Lula, que apareix actualment com el líder més valorat a les enquestes, ha manifestat en repetides ocasions el seu desig de tornar a competir en uns comicis.

A més de les causes ja obertes, Lula podria arribar a ser investigat en altres seis processos més, segons ha sol·licitat la Cort Suprema sobre la base de confessions fetes per exdirectius del grup Odebrecht, i també està esquitxat per revelacions d’executius del grup JBS.

tracking