Política

Macron fa costat a Rajoy per la UE i defensa una “Espanya sencera”

Els dos líders sumen esforços davant les reformes de futur que necessita la Unió Europea

Macron fa costat a Rajoy per la UE i defensa una “Espanya sencera”Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president francès, Emmanuel Macron, va acordar ahir amb el cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, sumar esforços davant les reformes de futur que necessita la UE, i tot i que va considerar un assumpte intern la situació a Catalunya, va recalcar que ell només coneix “un soci i un amic, que és Espanya sencera”.

Macron i Rajoy van protagonitzar al Palau de l’Elisi la seva primera reunió bilateral, que va servir per analitzar les relacions entre els dos països, l’agenda del Consell Europeu de la setmana vinent a Brussel·les i els passos que ha de fer la UE per recuperar la confiança dels ciutadans. Va haver-hi coincidència total que Europa no ha d’aturar-se i ha de seguir aprovant reformes per aconseguir una major integració, segons van expressar tots dos en una roda de premsa conjunta.

Rajoy va defensar especialment avançar en la unió bancària i en matèria de seguretat i defensa, i va enaltir el que representa el projecte europeu per al benestar dels ciutadans. Per la seva banda, Macron va reiterar l’aposta per l’agenda d’“una Europa que protegeix”, i que vol defensar en els propers mesos, amb una reforma profunda de la directiva de treballadors desplaçats, assumpte davant el qual Rajoy va confiar que sigui possible un acord.

En clau bilateral, Macron va evitar contestar directament a la pregunta sobre què opina de la convocatòria d’un referèndum unilateral a Catalunya, recalcant que es tracta d’un assumpte intern d’Espanya. Però a continuació va fer suport a la tesi del govern espanyol: “Només conec un soci i un amic, que és Espanya. Espanya sencera. Conec un interlocutor, el tinc aquí al meu costat i es diu Mariano Rajoy. La resta no em concerneix.”

El president espanyol, que va qualificar Espanya i França de “socis indispensables”, va considerar que la victòria de Macron a França és “un missatge de moderació, europeisme, estabilitat i confiança”, que va ser acollit amb satisfacció pels que aposten per Europa. Una victòria de rellevància davant d’extremismes de dreta i esquerra, que va assegurar que, al final, “s’acaben tocant”. “Gent dels dos extrems volen trencar-ho tot per no portar-nos enlloc, que és on més còmodes estan ells”, va precisar.

PUIGDEMONT DEMANA EXPOSAR EL REFERÈNDUM AL CONGRÈS

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va enviar ahir una carta a la presidenta del Congrés espanyol, Ana Pastor, per poder explicar el referèndum a la cambra. Puigdemont proposa fer un debat parlamentari però sense sotmetre la proposta a votació com li va oferir el govern espanyol. Assegura que no vol repetir el rebuig que han patit propostes similars en el passat. En canvi, sí que considera “important que tots els diputats del Congrés puguin escoltar les raons per les quals hem arribat fins aquí”. En un comunicat, el govern espanyol veu en la proposta de Puigdemont una rectificació pel fet que vulgui anar al Congrés, però se li recorda que no pot decidir el format i posar obstacles a una possible votació.

tracking