Regne Unit

Almenys dotze morts en l'incendi d'un edifici d'habitatges a Londres

Hi ha 78 ferits, 20 dels quals crítics, i es tem que hi hagi més víctimes

Almenys dotze morts en l'incendi d'un edifici d'habitatges a LondresEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 12 persones van morir ahir i 78 van resultar ferides –de les quals vint en estat crític– després de l’incendi que la matinada d’ahir va arrasar un edifici d’habitatges a l’oest de Londres. La xifra de víctimes, però, es provisional, i les autoritats temen que pugui augmentar.

A l’hora del tancament d’aquesta edició, els bombers seguien treballant en les tasques d’extinció a la torre Grenfell, vint hores hores després que es declarés l’incendi, pels volts de les dues de la matinada, per causes desconegudes. Mentrestant, equips de rescat continuaven buscant possibles víctimes.

En total, més de 250 bombers, un centenar de metges i cent policies es van desplaçar de matinada a l’edifici, de 24 plantes i amb 120 habitatges, on presumiblement hi havia centenars de persones en el moment que va començar el foc. Els agents van acordonar inicialment l’immoble davant la por que es pogués esfondrar, encara que un enginyer d’estructures va comprovar-ne l’estat al matí i va donar llum verd als equips de salvament per continuar amb les tasques a l’interior.

Testimonis van narrar com durant la nit es van veure llums de telèfons mòbils i llanternes als pisos superiors, on podrien haver quedat atrapades persones que demanaven ajuda, mentre que alguns adults llançaven nens per les finestres en un intent de salvar-los. Una veïna de l’immoble, Samira Lamrani, va relatar com des del carrer podia veure “gent a les finestres, colpejant frenèticament i cridant”, mentre altres persones des del carrer intentaven tranquil·litzar-les.

La responsable del servei de bombers de Londres, Dany Cotton, va afirmar davant els mitjans que es tracta d’un incendi “sense precedents” a la capital britànica, com no ha vist mai en vint anys de carrera.

L’ajuntament del districte de Kensington i Chelsea, on es troba l’edifici, va assenyalar en un comunicat que el seu principal objectiu, ara com ara, és donar suport a les operacions de rescat. “Les causes del foc hauran de ser investigades a consciència” una vegada finalitzin les tasques dels equips d’emergències, va indicar el primer edil del districte, Nick Paget-Brown.

Rydon –empresa de construcció que el 2016 va rehabilitar l’exterior del bloc de pisos, construït originalment el 1974, per valor de 8,6 milions de lliures– va assegurar en un comunicat que l’edifici “complia tots els estàndards” legals. Un portaveu de l’associació de residents de la torre Grenfell, David Collins, va dir, no obstant això, que els veïns havien comunicat en diverses ocasions als administradors de la finca i l’ajuntament de Kensington i Chelsea els seus temors sobre la seguretat del bloc.

tracking