catalunya

Puigdemont fixa el referèndum d'independència per a l'1 d'octubre

El president revela la pregunta “Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?” en un acte a la Generalitat

Puigdemont fixa el referèndum d'independència per a l'1 d'octubreEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president català, Carles Puigdemont, va anunciar ahir un referèndum unilateral d’independència per a l’1 d’octubre amb la pregunta: “Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?”. El cap de la Generalitat va comparèixer de forma solemne al costat del vicepresident, Oriol Junqueras, al Pati dels Tarongers de la seu de l’executiu català, acompanyat de la resta de consellers, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els diputats de JxSí i la CUP.

En una declaració institucional, Puigdemont va destacar que, “en exercici del legítim dret a l’autodeterminació que té una nació mil·lenària” com Catalunya, té intenció de convocar el referèndum per a l’1 d’octubre, amb paperetes en català, castellà i aranès, i va assegurar que el govern “es compromet a aplicar” el resultat.

El mandatari va argumentar que l’executiu ha buscat l’acord, encara que s’ha trobat amb un “no vull” de Mariano Rajoy, i “amb un ‘no vull’ és millor no anar a l’altar”, va afegir. "Venim d’una llarga i decebedora col·lecció de ‘nos’ per part del govern i de les Corts a totes les propostes per resoldre de forma acordada i dialogada el conflicte entre Catalunya i l’Estat”, va esgrimir.

Junqueras va defensar al seu torn la necessitat d’un referèndum unilateral enfront d’un Estat “injust i ineficient”, que “nega reiteradament” als catalans el dret a decidir i que “violenta els drets democràtics fonamentals”.

El govern de la Generalitat, reunit al matí de forma extraordinària, va fer l’anunci de la data i la pregunta sense signar cap document, si bé el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va avisar que recorrerà qualsevol actuació que “passi de l’anunci als fets”. També va afirmar que l’anunci de la data i la pregunta respon a una “estratègia cada vegada més minoritària, unilateral i radical” i a una “escenificació” que reflecteix el seu “aïllament”.

El president del PPC, Xavier García Albiol, va titllar Puigdemont de “farsant” i “professional de la comèdia” per un anunci de referèndum que és solament un “numeret amb molta pompa”, i el va reptar a “posar les urnes” per a unes eleccions autonòmiques.

El president de C’s, Albert Rivera, va instar el president català a “posar fi al malson” de l’“esgotat i esgotador” procés independentista. La líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, va assenyalar que l’“única bona notícia” és que ara “estan més a prop” unes eleccions autonòmiques.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va retreure a Puigdemont l’anunci “més pompós que solemne” d’un referèndum que “no se celebrarà” i que “no condueix a res”, i va fer una crida al diàleg entre govern i Generalitat.

Reforma constitucional

El portaveu del PSOE al Congrés, José Luis Ábalos, va advocar per una reforma constitucional que “permeti l’encaix de Catalunya com a nació cultural”, i creu que “hi ha temps fins a octubre per buscar espais de trobada”.

Els recels dels comuns cap a la via unilateral van portar el portaveu de CSQP al Parlament, Joan Coscubiela, a titllar l’anunci d’“acte publicitari” del govern, al que va instar a presentar ja la llei que doni cobertura al referèndum. En canvi, el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, va dir que el partit encara ha de decidir la postura sobre el referèndum unilateral, però que “no donarà l’esquena a la voluntat majoritària de votar” dels catalans.

tracking