Catalunya

La comissió de Venècia sosté que el referèndum ha de ser pactat

L’òrgan consultiu del Consell d’Europa respon a Puigdemont que qualsevol plebiscit s’ha de fer “amb plena conformitat amb la Constitució”

La comissió de Venècia sosté que el referèndum ha de ser pactat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió de Venècia, òrgan consultiu del Consell d'Europa que vetlla per les bones pràctiques dels referèndums, va contestar a la carta del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, amb un altre escrit on li diu que qualsevol consulta hauria de “portar-se a terme d’acord amb les autoritats espa­nyoles” i “de plena conformitat amb la Constitució i la legislació aplicable”. La resposta del president de la comissió, Gianni Buquicchio, sosté que la comissió de Venècia “ha subratllat sistemàticament la necessitat que qualsevol referèndum es faci amb plena conformitat amb la Constitució i la legislació aplicable”. És la resposta a la missiva que Puigdemont li va remetre el 29 de maig informant-lo de la voluntat del govern català de celebrar un referèndum acordat amb l’executiu espanyol i de comptar amb la col·laboració d’aquest organisme.

El president de l’organisme, denominat oficialment Comissió Europea per a la Democràcia a través del Dret, apunta que tant la voluntat de celebrar un refe­rèndum com de cooperar amb la comissió s’ha d’implementar d’acord amb les autoritats espanyoles. La comissió de Venècia agraeix a Puigdemont haver informat de la resolució adoptada pel Parlament català, que diu haver llegit amb “gran interès”, i manifesta que “pren nota” de la intenció de la cambra catalana de cooperar amb la institució per a la consecució d’un referèndum acordat. En aquesta línia, celebra l’interès del Parlament en el Codi de bones pràctiques per als referèndums desenvolupat per la comissió de Venècia. La carta s’ha enviat a Puigdemont amb còpia al representant espanyol al Consell d'Europa, Luis Javier Gil.

La resposta de la comissió de Venècia remarcant la necessitat d’un referèndum acordat que compleixi amb la Constitució i amb la legislació es produeix després que el president de la Generalitat de Catalunya hagi anunciat contactes amb els integrants del pacte nacional pel referèndum previs a l’anunci de la data i la pregunta de la consulta sobre la independència. De la seva banda, el govern espanyol va tornar a instar Puigdemont a acudir al Congrés a parlar amb la resta de les forces parlamentàries.

PUIGDEMONT AFIRMA QUE LA RESPOSTA AVALA LA POSICIÓ CATALANA

Puigdemont es va mostrar ahir satisfet amb la resposta rebuda per part de la comissió de Venècia a la carta en la qual va plantejar a l’organisme la voluntat del Parlament de Catalunya de convocar un referèndum. Per al president de la Generalitat de Catalunya, la resposta de la comissió insta de forma implícita el govern espanyol a negociar el referèndum, tal com li demana l’executiu català.

Puigdemont va publicar ahir un missatge al seu compte d’Instagram en què adjunta la carta de Gianni Buquicchio i hi afegeix un escrit on celebra la disposició. “Bona resposta de la comissió de Venècia: avala la nostra posició i fa un emplaçament implícit a negociar el referèndum”, sosté el mandatari.

tracking