Espanya

Els pressupostos superen l'escull del Congrés per un ajustadíssim marge

176 diputats de set formacions polítiques avalen els comptes per a aquest any

Els pressupostos superen l'escull del Congrés per un ajustadíssim margeEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pressupostos generals de l’Estat van superar ahir l’aprovació al ple del Congrés espanyol en aconseguir l’ajustadíssim suport de 176 diputats (de 350) procedents de set partits diferents. Com es preveia, els comptes van tenir el llum verd del PP, C’s, PNB, Foro Asturias, UPN, Coalició Canària i Nueva Canarias.

Les formacions que han pactat amb el govern van argumentar els beneficis permanents que portaran aquests pressupostos a les respectives comunitats, com les inversions per a la Y ferroviària basca o per a les conques mineres d’Astúries, passant per les bonificacions al transport tant a les Canàries com a les Balears.

Durant els tres dies de debat s’han incorporat canvis als pressupostos a través d’esmenes transaccionals entre el PP i formacions com Ciutadans, el PSOE i Units Podem. Les pactades amb Nueva Canarias, al voltant de 33 iniciatives, preveuen el compromís d’un pla d’ocupació de 42 milions d’euros per a l’arxipèlag, a més de les subvencions del 75% del bitllet d’avió entre illes, que també s’estén a les Balears, i la bonificació del 100% en el transport de mercaderies a la península i viceversa.

Els comptes inclouen també la creació d’un òrgan independent de supervisió de la contractació pública, i eliminen la limitació a tres anys per a la contractació d’interins.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va destacar que les inversions ferroviàries aquest any acaparen el 50% del pressupost del seu ministeri, va garantir el finançament dels principals corredors, i va afirmar que la inversió és suficient aquest any per complir els terminis acordats.

També s’incorporen 10 milions d’euros per reduir les emissions mediambientals a les centrals tèrmiques de carbó. Així mateix, la dotació per a la lluita contra la violència masclista puja fins als 6,5 milions després d’incrementar-se aquesta partida 4 milions més, al mateix temps que també es destinaran 100.000 euros per crear una plataforma tecnològica que atengui els afectats pel robatori de nadons i investigui sobre perfils genètics.

El projecte de llei serà debatut i votat l’última setmana de juny al Senat.

LA CONTINUÏTAT DE MOIX, EN MANS DEL FISCAL GENERAL DE L'ESTAT

La continuïtat de Manuel Moix com a fiscal en cap anticorrupció està ara en mans del fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza. El mateix Moix va confirmar que es reunirà amb Maza avui mateix, una trobada que arriba després que dimarts passat s’informés que el fiscal anticorrupció és cotitular d’una empresa offshore al paradís fiscal de Panamà. Moix no veu cap motiu ni per dimitir ni perquè el destitueixin, ja que creu que tot s’ha fet de manera legal. El fiscal va dir que l’empresa és titular d’un habitatge, l’herència del seu pare, i que no ha pogut liquidar la societat perquè els seus germans no poden assumir el cost de tancar-la. Moix també va dir que Hisenda sabia que existia aquesta empresa.

tracking