estats units

Donald Trump acusa Alemanya de perjudicar l'economia dels EUA

El president nord-americà afirma a Twitter que la política comercial i militar de Berlín és “molt dolenta” per al seu país

Donald Trump acusa Alemanya de perjudicar l'economia dels EUAEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va arremetre ahir contra Alemanya, intensificant la disputa amb la cancellera Angela Merkel, que amenaça de convertir-se en personal, i soscavant un vincle transatlàntic que és fonamental en les relacions entre els Estats Units i Europa. Trump va assegurar en un dels seus habituals tuits que la política comercial i militar d’Alemanya és “molt dolenta” per al seu país, i va advertir que “això canviarà”. “Tenim un dèficit comercial enorme amb Alemanya, a més que ells paguen molt menys del que haurien a l’OTAN. És molt dolent per als EUA. Això canviarà”, va escriure.

El missatge va arribar minuts després que Merkel i el primer ministre indi, Narendra Modi, celebressin una conferència de premsa conjunta en la qual la cancellera alemanya va qualificar l’Índia de “soci fiable amb relació a grans projectes”. Això contrasta amb els seus comentaris en un míting diumenge passat, referits implícitament als EUA i al Regne Unit: “Els temps en els quals es podia confiar en altres han quedat enrere.”

Merkel va explicar que aquesta era la seva conclusió després de les cimeres del G-7 i l’OTAN, en les quals va participar Trump i on van quedar patents les notables diferències entre les polítiques de la nova administració nord-americana i els seus socis europeus i occidentals. “Nosaltres, els europeus, hem de tenir el nostre destí a les nostres mans”, va dir la cancellera, només l’endemà passat que Trump qualifiqués de “dolents, molt dolents”, els alemanys, en una trobada amb la cúpula de la Unió Europea, encara que segons un dels seus assessors aquest qualificatiu anava dirigit exclusivament al comerç.

Però no tan sols va parlar Merkel a Alemanya. El líder del Partit Socialdemòcrata (SPD) i aspirant a la cancelleria, Martin Schulz, va ser més dur en qualificar Trump de “destructor de tots els valors occidentals”, i considerar que la millor resposta és “una Europa més unida”. L’actitud de Trump “posa en qüestió els valors democràtics i occidentals com mai havíem vist abans en un president dels Estats Units”, va apuntar Schulz en una compareixença davant els mitjans. Ja el cap de setmana passat el socialdemòcrata havia fet una crida a la “resistència” contra les posicions del mandatari nord-americà.

Ni carpa cervesera, ni twitter

En un sentit semblant es va pronunciar també ahir el líder del grup parlamentari d’SPD, Thomas Oppermann, qui va considerar que Trump veu Alemanya com un “adversari polític”, al mateix temps que va avisar que els conflictes no poden resoldre’s amb discursos i missatges a Twitter. Oppermann va fer referència a l’última piulada de Trump en aquesta xarxa social. El missatge, va apuntar, deixa clar que el nord-americà considera Berlín un “adversari polític” i obre un “nou escenari”. El líder del grup parlamentari va reconèixer que els conflictes amb els EUA són “enormes”, però va considerar també que la via de solucionar-los no són “ni discursos en una carpa cervesera [en al·lusió a Merkel] ni missatges a Twitter”.

També es va referir a la situació el ministre d’Exteriors, el socialdemòcrata Sigmar Gabriel, qui admet que les relacions entre Berlín i Washington estan en una fase difícil, però que els Estats Units són “més vells i més grans” que aquesta disputa, i es va mostrar convençut que les relacions milloraran.

tracking