catalunya

La Generalitat aposta per la consulta unilateral sense concretar-ne la data

Govern i partits sobiranistes volen tirar pel dret després del ‘no’ de Madrid a pactarSMunté assegura que es fixaran el dia i la pregunta en unes dues setmanes

La Generalitat aposta per la consulta unilateral sense concretar-ne la dataEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern català i els partits independentistes van escenificar ahir la seva aposta per un referèndum unilateral després de constatar “la negativa” del president espanyol, Mariano Rajoy, a negociar la consulta. Ho van fer amb una reunió a la Generalitat a la qual van assistir el president Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras; els consellers Neus Munté i Raül Romeva, i representants del PDeCAT, ERC, la CUP, Demòcrates, Moviment d’Esquerres i Podem, que es va desmarcar de la via unilateral.

Després de la trobada, Munté va considerar que la negociació amb el govern central està “en via morta” i que la Generalitat ha d’iniciar els preparatius del referèndum encara que no hi hagi acord perquè és un compromís irrenunciable. La portaveu del govern veu “imprescindible” fixar la data i la pregunta en el termini d’una a dues setmanes, per aconseguir que la seva decisió tingui el màxim consens possible entre els sobiranistes.

La Generalitat defensa acollir-se a la via unilateral, no perquè sigui la seva preferència, sinó perquè el govern central rebutja qualsevol tipus de referèndum. Munté va ressaltar que es manté la porta oberta al pacte si Rajoy accepta que els catalans poden votar en una consulta.

La diputada de la CUP Anna Gabriel va demanar a Puigdemont “menys retòrica i més concreció” i va exigir que fixi la data i la pregunta, confiant que ja ho hagi fet quan convoqui la propera trobada. La coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, va coincidir a demanar al més aviat possible la data i la pregunta, defensant, però, que aquest pas no suposi tancar la porta al diàleg.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va emplaçar al govern a “consensuar la millor data i la millor pregunta” amb partits i actors socials; i el portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, creu que aquesta qüestió ha d’abordar-se “immediatament”.

L’únic assistent que no dóna suport a la via unilateral és Podem, i el seu secretari general, Albano-Dante Fachin, no va veure complertes les expectatives: “Sobre la data, no hi ha novetat. Estem en la mateixa etapa del debat de política general en la qual es va dir Referèndum o referèndum, i el Govern no ha concretat com fer-ho”. També cal destacar l’absència de Catalunya en Comú, la formació d’Ada Colau.

Des de Madrid, la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, veu “tàctica electoral” en Puigdemont, que “està buscant la reacció de tots els altres per alimentar un victimisme que ja no cola”. Mentrestant, Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, van mantenir una conversa telefònica en la qual aquest va garantir que el partit defensarà la Constitució davant qualsevol intent de trencar-la.

tracking