REGNE UNIT

Un jove britànic d'origen libi és l'autor de l'atemptat de Manchester

Salman Abedi, de 22 anys, va detonar una bomba casolana al vestíbul del pavelló on havia tingut lloc un concert d’Ariana Grande

Un jove britànic d'origen libi és l'autor de l'atemptat de ManchesterEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salman Abedi, un jove britànic de 22 anys, va ser identificat ahir com l’autor de l’atemptat suïcida de la nit de dilluns al recinte del Manchester Arena, a la finalització d’un concert de la cantant nord-americana Ariana Grande. L’explosió va matar 22 persones i en va ferir 59 més, moltes d’elles nens i adolescents. Els fets van passar quan Abedi, nascut a Manchester en el si d’una família d’origen libi, va fer esclatar un artefacte de fabricació casolana en una de les sortides del pavelló on acabava d’actuar la cantant, molt popular entre els joves.

Les víctimes mortals identificades fins ara són una nena de 8 anys, Saffie Rose Roussos, una jove estudiant de 18, Georgina Callander, i un jove de 26, John Atkinson, tots ells britànics.

Les forces de seguretat van escorcollar ahir dos domicilis al sud de la ciutat anglesa, i van detenir un jove de 23 anys en relació amb l’atac, que va deixar ferits almenys dotze menors de 16 anys. La policia investiga si Abedi va actuar sol o va comptar amb una xarxa de suport. Mentrestant, el grup terrorista Estat Islàmic va reivindicar l’autoria de l’atac a través d’Internet, encara que la intel·ligència nord-americana va assenyalar que el vincle amb els gihadistes encara no s’havia pogut verificar.

Veïns del barri de Fallowfield, el suburbi on viuen alguns membres del nucli familiar d’Abedi, han descrit als mitjans com solien onejar banderes de Líbia en certes ocasions. La policia va dur a terme ahir al matí una explosió controlada a l’entrada d’un habitatge en aquest districte per poder accedir al domicili d’Abedi, poc després que la primera ministra britànica, Theresa May, presidís un comitè d’emergències amb alts comandaments de la seguretat i la intel·ligència del Regne Unit.

En paral·lel, agents dels cossos de seguretat continuaven treballant al pavelló Manchester Arena, que ha suspès els tres concerts que la banda Take That tenia previst oferir entre dijous i dissabte.

El servei d’ambulàncies de la regió de Manchester va informar que diversos ferits que van ser ingressats dimarts a la nit després de l’explosió es troben en estat molt greu. La policia va demanar als ciutadans que no especulin a les xarxes socials sobre els noms de les víctimes que encara no han estat identificades de forma oficial, per evitar que transcendeixin abans que les famílies hagin rebut la informació.

L’atac al Manchester Arena, el més greu al Regne Unit des dels atemptats contra el transport públic de Londres, el juliol del 2007, ha portat la policia de la capital a redissenyar el seu pla de seguretat per enfrontar-se a l’amenaça terrorista. Scotland Yard preveu vigilar a partir d’ara tot tipus d’esdeveniments d’aforament reduït que fins al moment no comptaven amb presència policial, i augmentarà el nombre d’agents armats que patrullen per Londres.

Visita de la primera ministra

Després de la reunió amb la cúpula de seguretat nacional, May va viatjar a Manchester per visitar l’hospital infantil on reben tractament algunes de les víctimes de l’atemptat. Després de visitar l’ajuntament de Manchester i signar al llibre de condolences que s’ha habilitat al consistori, la primera ministra va elogiar l’“indestructible esperit” dels ciutadans de la ciutat anglesa, i la “inspiradora valentia” dels serveis d’emergències que van fer front a l’atemptat.

tracking