Espanya

Puigdemont avisa el govern central que no podrà aturar el referèndum

El president català insta el diàleg “sense condicions prèvies” i “sense límits” amb l’executiu del PP per tal d’acordar la consulta

Puigdemont avisa el govern central que no podrà aturar el referèndumEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president català, Carles Puigdemont, va advertir ahir el govern de Mariano Rajoy, en una conferència a Madrid, que no podrà aturar el referèndum sobre la independència perquè considera que l’Estat “no disposa de tant poder per impedir tanta democràcia”.

En un acte a l’Auditori Caja de Música CentroCentro, a la seu municipal del Palau de Cibeles, Puigdemont va demanar dialogar “en una taula, sense condicions prèvies, sense límits, sense apriorismes, sense amenaces i sense subterfugis”. El cap de la Generalitat també va rebutjar comparèixer al Congrés si això és una “coartada” per difuminar davant dels observadors internacionals l’absència de voluntat política. "Aquest és un error en el qual no participarem”, va dir.

La conferència va coincidir amb la publicació d’un esborrany de l’anomenada llei de desconnexió, en el qual es preveu una declaració unilateral d’independència si el govern central impedeix el referèndum, un extrem que el president espanyol, Mariano Rajoy, va definir com a “gravíssim xantatge a l’Estat”.

En l’acte, compartit amb el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, Puigdemont va convidar “formalment” Rajoy a abordar el problema de Catalunya i va avançar que, de manera immediata, presentaran una proposta al govern en la qual es negociïn les condicions del referèndum, en un diàleg sense restriccions. El president català va insistir que desitja que el referèndum “sigui pactat” amb l’executiu perquè aquesta és “l’opció més plausible” a imatge del Regne Unit i Escòcia.

Puigdemont va voler deixar clar que la seva proposta independentista no és un desafiament i que el seu govern representa un poble que vol expressar el seu futur a les urnes: “No som cap suflé, ni una malaltia, ni fruit de cap trastorn emocional”, va manifestar.

Encara que es preveia que Puigdemont aprofités la xerrada per fer una última oferta al govern, el cert és que el president català va aprofundir en el diàleg amb l’executiu i que el compromís de referèndum és “inviolable”. També es va preguntar, diverses vegades, si hi ha voluntat política per part del govern d’Espanya d’atendre la demanda catalana, i que si existeix cal actuar de “manera diferent i sincera”.

El president va dir que no vol “paranys” ni tampoc recórrer els camins del lehendakari Ibarretxe el 2005 o dels representants del Parlament de Catalunya el 2014, els quals “van portar al fracàs evident”. Per això, Puigdemont va advertir el govern que no comptin amb Catalunya per a “cap simulacre, cap maniobra de dilació ni cap escenificació de falsa voluntat de diàleg. Res que els permeti creure que renunciem al nostre dret a l’autodeterminació”.

Rebuts amb insults

El mandatari va impartir la conferència Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un acord democràtic davant un auditori de polítics del Parlament en la seva majoria, diputats d’Units Podem, PDeCAT, ERC, senadors i forces nacionalistes basques. També hi van assistir una desena de diplomàtics d’ambaixades estrangeres, segons fonts de la Generalitat. Fora de l’auditori mig centenar de persones amb banderes d’Espa­nya i preconstitucionals van protestar per la presència de dirigents independentistes, als quals van insultar quan es dirigien a les dependències consistorials.

tracking